

Parowary cieszą się coraz większą popularnością. Umożliwiają szybkie i proste przygotowanie naprawdę pysznego i zdrowego obiadu. Kupiłeś parowar, ale… co właściwe można w nim przyrządzić? Zaprzyjaźniony z nami Dietetyk prezentuje pomysłowe rozwiązania, które pozwolą Ci urozmaicić domowe menu!
Łosoś w cytrynie
Składniki (1 porcja):
- 150g surowego łososia,
- 2 plastry cytryny,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- bazylia suszona,
- sól i pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
- Łososia nacieramy sokiem z cytryny i pozostawiamy go na godzinę.
- Następnie doprawiamy rybę solą i pieprzem oraz posypujemy suszoną bazylią.
- Układamy na filecie dwa plastry cytryny, zawijamy w filię aluminiową i gotujemy na parze przez 20 minut.
Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką z kolorowych warzyw.
Roladka schabowa
Składniki (1 porcja):
- 130g schabu,
- suszone pomidory,
- papryka czerwona,
- 1 plaster sera mozarella,
- bazylia i oregano,
- sól i pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
- Kotlet ze schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa na cienką warstwę.
- Przyprawiamy solą i pieprzem, z wierzchniej strony obsypujemy bazylią i oregano.
- Pomidory suszone oraz paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę. Rozkładamy równą warstwę na kotlecie.
- Ser mozarella kroimy w cienkie paski i układamy na warstwie warzyw.
- Na koniec schab zawijamy i przekłuwamy wykałaczką, żeby uniknąć rozwinięcia. Tak przygotowaną roladkę gotujemy na parze przez około 40 minut.
Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
Indyk w migdałowej marynacie
Składniki (1 porcja):
- 150g piersi z indyka,
- sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny,
- migdały,
- oliwa z oliwek,
- sos sojowy,
- świeża bazylia,
- sól i pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
- Sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny wymieszać z oliwą z oliwek oraz kilkoma kroplami sosu sojowego.
- Do marynaty dodać sól, pieprz i pokruszone migdały.
- Listki bazylii drobno porwać i dorzucić do zalewy.
- Mięso wkładamy do marynaty i pozostawiamy w lodówce na około 4 – 5 godzin.
- Po upływie tego czasu filet zawijamy w folię aluminiową i gotujemy na parze przez 30 minut.
Pulpeciki marchewkowe z ryżem
Składniki (1 porcja):
- 100g mielonego mięsa drobiowego,
- marchewka,
- cebula,
- koper świeży,
- bazylia suszona,
- sól i pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
- Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut.
- Marchewkę i cebulę należy pokroić w drobną kostkę, natomiast koper posiekać.
- Dodać wszystkie przygotowane składniki do mięsa mielonego i przyprawić solą, pieprzem i bazylią.
- Na koniec z przygotowanej masy formujemy niewielkie pulpeciki i gotujemy na parze przez 20 minut.
Dla mnie rolki świetnie się sprawdziły przy pośladkach. Spędziłam z koleżanką pól swoich wakacji na rolkach , zrobiłyśmy się takie zgrabne i smukłe. Każdej kobiecie polecam .
Rolki Roleczki <3 kojarzą mnie się z dzieciństwem , z beztroskim lataniem po dworze do zachodu słońca. Niestety teraz co raz mniej dzieciaków wie co to są rolki. Wolą przed internetem się otwierać. Rolki to samo zdrowie. ładnie kształtują pupę i nóżki.
Macie racje dziewczyny jazda na rolkach bardzo dobrze uwydatnia mięśnie na pośladkach. Polecam również , gdzieś tutaj widziałam fajne unoszenie miednicy plus praca z piłką do fitnessu. To również wam nada ładnego kształtu pupy.
Kiedyś lubiłam biegać ale Jazda na rolkach ma tę przewagę nad bieganiem, że w dużo mniejszym stopniu obciąża stawy. Ruch jest płynny, nie wymaga nagłych zrywów, co sprawia, że kolana i kręgosłup nie są tak narażone na przeciążenia jak w trakcie biegu . Kiedyś miałam problemy z stawami dlatego też oddaje się rolkom.
Jazda na rolkach to świetna zabawa. Można z dziećmi już od małego jeździć. Ostatnio widziałam rodzinkę. Mama na rolkach pchała wózek , tata na rolkach a maluszek może 4 latka na rowerku. Swietnie to wyglądało 😀