Obiad z parowaru – najlepsze zdrowe przepisy!

mgr Monika Żórawska (dyplomowany dietetyk):

Parowary cieszą się coraz większą popularnością. Umożliwiają szybkie i proste przygotowanie naprawdę pysznego i zdrowego obiadu. Kupiłeś parowar, ale… co właściwe można w nim przyrządzić? Zaprzyjaźniony z nami Dietetyk prezentuje pomysłowe rozwiązania, które pozwolą Ci urozmaicić domowe menu!

Łosoś w cytrynie

Składniki (1 porcja):

  • 150g surowego łososia,
  • 2 plastry cytryny,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • bazylia suszona,
  • sól i pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

  1. Łososia nacieramy sokiem z cytryny i pozostawiamy go na godzinę.
  2. Następnie doprawiamy rybę solą i pieprzem oraz posypujemy suszoną bazylią.
  3. Układamy na filecie dwa plastry cytryny, zawijamy w filię aluminiową i gotujemy na parze przez 20 minut.

Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką z kolorowych warzyw.

Roladka schabowa

Składniki (1 porcja):

  • 130g schabu,
  • suszone pomidory,
  • papryka czerwona,
  • 1 plaster sera mozarella,
  • bazylia i oregano,
  • sól i pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

  1. Kotlet ze schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa na cienką warstwę.
  2. Przyprawiamy solą i pieprzem, z wierzchniej strony obsypujemy bazylią i oregano.
  3. Pomidory suszone oraz paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę. Rozkładamy równą warstwę na kotlecie.
  4. Ser mozarella kroimy w cienkie paski i układamy na warstwie warzyw.
  5. Na koniec schab zawijamy i przekłuwamy wykałaczką, żeby uniknąć rozwinięcia. Tak przygotowaną roladkę gotujemy na parze przez około 40 minut.

Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

Indyk w migdałowej marynacie

Składniki (1 porcja):

  • 150g piersi z indyka,
  • sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny,
  • migdały,
  • oliwa z oliwek,
  • sos sojowy,
  • świeża bazylia,
  • sól i pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

  1. Sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny wymieszać z oliwą z oliwek oraz kilkoma kroplami sosu sojowego.
  2. Do marynaty dodać sól, pieprz i pokruszone migdały.
  3. Listki bazylii drobno porwać i dorzucić do zalewy.
  4. Mięso wkładamy do marynaty i pozostawiamy w lodówce na około 4 – 5 godzin.
  5. Po upływie tego czasu filet zawijamy w folię aluminiową i gotujemy na parze przez 30 minut.

Pulpeciki marchewkowe z ryżem

Składniki (1 porcja):

  • 100g mielonego mięsa drobiowego,
  • marchewka,
  • cebula,
  • koper świeży,
  • bazylia suszona,
  • sól i pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut.
  2. Marchewkę i cebulę należy pokroić w drobną kostkę, natomiast koper posiekać.
  3. Dodać wszystkie przygotowane składniki do mięsa mielonego i przyprawić solą, pieprzem i bazylią.
  4. Na koniec z przygotowanej masy formujemy niewielkie pulpeciki i gotujemy na parze przez 20 minut.
1 274

Tylko u nas!

  • Fitness

    Bądź aktywny po wakacjach – dyscypliny sportowe, które pozwolą Ci pozostać w formie

    Koniec lata to nie wymówka!

    czytaj więcej
  • Styl życia

    Uzależnienie od opalania – jak w nie nie popaść i cieszyć się zdrową opalenizną?

    Dowiedz się, jakie mogą być konsekwencje zdrowotne uzależnienia od opalania.

    czytaj więcej
  • Czas wolny

    Jazda na rolkach – prędkość, przyjemność i zdrowie!

    Pokochaj jazdę na rolkach!

    czytaj więcej

5 komentarzy na “Jazda na rolkach – prędkość, przyjemność i zdrowie!

  1. mija mija
  2. kika33
    kika33

    Rolki Roleczki <3 kojarzą mnie się z dzieciństwem , z beztroskim lataniem po dworze do zachodu słońca. Niestety teraz co raz mniej dzieciaków wie co to są rolki. Wolą przed internetem się otwierać. Rolki to samo zdrowie. ładnie kształtują pupę i nóżki.

  3. fitgirlpower
  4. natalia
    natalia

    Kiedyś lubiłam biegać ale Jazda na rolkach ma tę przewagę nad bieganiem, że w dużo mniejszym stopniu obciąża stawy. Ruch jest płynny, nie wymaga nagłych zrywów, co sprawia, że kolana i kręgosłup nie są tak narażone na przeciążenia jak w trakcie biegu . Kiedyś miałam problemy z stawami dlatego też oddaje się rolkom.

  5. leonka8

Dodaj komentarz