
Olej słonecznikowy to jeden z najchętniej wykorzystywanych w kuchni tłuszczów, który doskonale nadaje się zarówno do pieczenia, jak i do sałatek czy na kanapkę. Neutralny smak sprawia, że wiele osób chętnie sięga w kuchni właśnie po olej ze słoneczników.
Jak powstaje olej słonecznikowy?
Olej słonecznikowy powstaje w wyniku obróbki pestek złocistego kwiatu. Na rynku z łatwością można znaleźć taki, który powstał w Polsce, gdyż w naszym kraju słonecznik hodowany jest na dużą skalę. Prawdziwym potentatem w wytwarzaniu oleju słonecznikowego w skali światowej jest natomiast Rosja.
Rodzaje oleju słonecznikowego
W zależności od sposobu produkcji, na rynku można znaleźć dwie odmiany produktu. Najłatwiej na sklepowych półkach można znaleźć olej słonecznikowy rafinowany. Powstaje on podczas tłoczenia pestek w wysokiej temperaturze oraz przy użyciu substancji chemicznych. Dzięki temu charakteryzuje się on jasnożółtą barwą oraz prawie niewyczuwalnym zapachem. Znacznie zdrowszą odmianą jest jednak olej słonecznikowy nierafinowany tłoczony na zimno. Produkuje się go bez udziału wysokich temperatur oraz bez dodatku innych substancji. Jego kolor jest intensywnie żółty, a smak zdecydowanie bardziej wyrazisty.
Olej słonecznikowy właściwości zdrowotne
Olej słonecznikowy to dawka substancji odżywczych, które mogą pozytywnie wpłynąć na kondycję ludzkiego organizmu. Aby tak było, trzeba jednak przestrzegać pewnych zasad. Przede wszystkim w kuchni najlepiej jest wykorzystywać olej słonecznikowy tłoczony na zimno, który posiada najwięcej wartościowych składników. Jest to witamina E, która ma silne działanie przeciwutleniające, a do tego korzystnie wpływa na naszą skórę, przez co często nazywana jest witaminą młodości. Olej słonecznikowy z pierwszego tłoczenia charakteryzuje się także dużą zawartości fitosteroli, które obniżając cholesterol, mogą zapobiegać tworzeniu się zmian miażdżycowych. Olej słonecznikowy ma właściwości, które mogą jednak niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Wszystko za sprawą niekorzystnego stosunku kwasów omega-6 do omega-3. Dlatego należy uważać z ilością tego oleju roślinnego w codziennej diecie. Olej słonecznikowy tłoczony na zimno ma cenę, która nie jest wysoka, dlatego może być zdrowym i atrakcyjnym dodatkiem w domowej kuchni.
Olej słonecznikowy tłoczony na zimno – zastosowanie w dietach
Olej słonecznikowy tłoczony na zimno ma właściwości, które sprawiają, że może być on włączany do wielu diet. Na stałe powinien zagościć w menu osób o wysokim cholesterolu. Pamiętaj, żeby używać oleju słonecznikowego nierafinowanego. Jego wykorzystywanie zalecane jest w w dietach odchudzających, np. diecie 3D chili. Spożywanie oleju słonecznikowego w codziennej diecie pomoże w zachowaniu zdrowego i pięknego wyglądu, dzięki zawartości wspomnianej witaminy E.
Olej słonecznikowy – do czego użyć go w kuchni?
Najlepszym rozwiązaniem jest wykorzystywanie w diecie oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno. Pamiętaj, aby nie używać go do smażenia. Najlepiej wykorzystać go do sałatek lub past. Możesz przygotować z niego np. niezwykle zdrowe pesto z pokrzywy. Można wykorzystać go ponadto do zrobienia domowego chleba. Jeżeli chcesz natomiast używać go do smażenia lub pieczenia, wybieraj raczej rafinowany olej słonecznikowy, który w wysokich temperaturach jest mniej szkodliwy niż ten tłoczony na zimno.
Nie wiedziałam, ze takie skutki sa przy niedobrze witaminy D3. Pojde do lekarza i dowiem się w jakiej postaci najlepiej brać i z jakim odstępem czasowym. Wazne jest by uzupełniać niedobory witamin.