
Dobra oliwa z oliwek to prawdziwy eliksir długowieczności. Jej wspaniałe działanie na organizm zostało docenione już dawno w basenie Morza Śródziemnomorskiego, gdzie drogocennego oleju dodaje się do większości potraw. Oliwa z oliwek również w naszej kulturze uznawana jest od lat za wartościowy dodatek do dań, którego spożywanie może doskonale poprawić funkcjonowanie naszego organizmu.
Jak olej z oliwek trafił na nasze stoły?
Drzewo oliwne to nieodłączna część europejskiej tradycji. Uprawiane jest prawdopodobnie od ponad 5500 lat. Dobroczynny wpływ jego owoców na zdrowie człowieka był opisywany już w Biblii. Również starożytni mieszkańcy kontynentu doceniali urok gajów oliwnych i wspaniałe właściwości oliwek.
Do Polski oliwa z oliwek przywędrowała wraz z chrześcijaństwem, jednak początkowo była używana jedynie w obrzędach liturgicznych. Na nasze stoły wprowadziła ją natomiast królowa Bona.
Wyróżnia się około 35 gatunków oliwki, a jej najpopularniejszą odmianę, oliwkę europejską, uprawia się w regionach o ciepłym klimacie.
Oliwa z oliwek – rodzaje
Ze względu na sposób tłoczenia oraz używany surowiec na sklepowych półkach można wyróżnić kilka odmian oleju. Najlepsza oliwa z oliwek to produkt uzyskiwany z pierwszego tłoczenia na zimno. Ma zielonkawy kolor i jest mętna, a jej działanie ma doskonały wpływ na zdrowie. Aby cieszyć się smakiem wybornego oleju na opakowaniach szukaj napisu oliwa z oliwek extra virgin.
Kolejną odmianą jest oliwa rafinowana, którą poddaje się obróbce termicznej, co wpływa na obniżenie jest właściwości prozdrowotnych. Często więc mieszana jest z extra virgin.
Najmniej drogocennych właściwości oliwy z oliwek znajdziesz w oleju produkowanym z wytłoczyn oliwnych. Oznacza to, że ciecz powstała z odpadów po pierwszym tłoczeniu i substancji chemicznych, które mają za zadanie wzbogacić jej smak.
Olej z oliwek – kaloryczność
Oliwa z oliwek w 100 g zawiera ok. 900 kcal, co może przerazić. Jednak łyżka oliwy nie zawiera więcej niż 90 kcal. Wysoka kaloryczność jest z powodzeniem rekompensowana bogactwem zawartych w oliwie z oliwek składników odżywczych. Picie oleju może usprawnić działanie układu pokarmowego. Udowodniono doskonałe działanie oliwy na zaparcia.
Oliwa z oliwek a zdrowie
Doceniany od zamierzchłych wieków świetny wpływ oliwy na zdrowie człowieka potwierdza współczesna nauka. Składniki odżywcze oliwy z oliwek to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe. Działają one profilaktycznie na choroby układu krwionośnego czy nadciśnienie, a także obniżają poziom złego cholesterolu. Zawarta w oliwie z oliwek witamina E jest naturalnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki. Oprócz tego w oleju znajdziesz witaminy A, D oraz K.
Oliwa z oliwek w diecie
Oliwa z oliwek ma zastosowanie w wielu dietach, nie tylko redukcyjnych, ale także prozdrowotnych. Jest nieodłącznym składnikiem jadłospisu mieszkańców basenu Morza Śródziemnego oraz stosuje się ją w diecie South Beach. Jej zbawienny wpływ na organizm docenili także twórcy diety ketogenicznej czy pięciu przemian. Oliwa należy także do tzw. VII grupy w diecie DASH, gdzie polecana jest jako zdrowa alternatywa dla tłuszczy zwierzęcych.
Dania z oliwą z oliwek w roli głównej
Oliwę można używać do przygotowania wszystkich potraw, jednak najlepsze właściwości zachowuje podawana na zimno. Warto dodawać ją do sałatek, np. w postaci sosu winegret, można także skropić nią pieczone czy zamoczyć w niej chleb. Świetnym pomysłem może być stworzenie własnych przetworów, np. pomidorów w zalewie.