
Soki są źródłem niezbędnych witamin, a także popularnym środkiem, który w prosty sposób może przyczyniać się do oczyszczania naszego organizmu. W związku z tym postanowiliśmy przygotować kilka przepisów na soki, które z jednej strony zapewnią niezbędne składniki mineralne, witaminy oraz błonnik, z drugiej orzeźwią i dodadzą energii. Co więcej przygotowanie każdego z soków zajmuje jedynie od 5 do 10 minut!
SOK Z PAPIERÓWEK, BRZOSKWINI I TRUSKAWEK
Składniki:
- jabłko średniej wielkości
- brzoskwinia
- 4 truskawki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w sokowirówce, włącz, odczekaj aż zostanie z nich utworzona gęsta ciecz i przelej ją do szklanki.
Wartość odżywcza:
Białko – 2,2 g
Węglowodany – 24 g
Tłuszcz – 0,3 g
Błonnik – 5 g
108 kcal
SOK Z BURAKA I SELERA NACIOWEGO
Składniki:
- łodyga selera naciowego
- 3 młode buraki ćwikłowe
- pół szklanki wody
Przygotowanie:
Składniki umieść w sokowirówce, włączy, poczekaj do uzyskania cieczy, dodaj do otrzymanego soku wody i przelej do szklanki.
Wartość odżywcza:
Białko – 3,5 g
Węglowodany – 8,9 g
Tłuszcz – 0,4 g
Błonnik – 6 g
53 kcal
SOK POMARAŃCZOWO – IMBIROWY
Składniki:
- 3 średniej wielkości pomarańcze
- dwucentymetrowy kawałek imbiru
Przygotowanie:
Imbir należy zetrzeć, pomarańcze z kolei wycisnąć w wyciskarce do cytrusów. Dopiero po tym procesie do otrzymanego soku dodajemy świeżo starty imbir.
Wartość odżywcza:
Białko – 2 g
Węglowodany – 41 g
Tłuszcz – 0,6 g
Błonnik – 10 g
193 kcal
SOK BRZOSKWINIOWO – MALINOWY
Składniki:
- brzoskwinia
- 40 g malin
- pół szklanki wody
Przygotowanie:
Owoce wskazanie jest opłukać, następnie zmiksować je blenderem, dodać do nich wodę, ponownie dokładnie zmiksować i przelać do szklanki.
Wartość odżywcza:
Białko – 2,1 g
Węglowodany – 14 g
Tłuszcz – 0,3 g
Błonnik – 4,5 g
72 kcal
SOK ARBUZOWO – MIĘTOWY
Składniki:
450 g arbuza
5 listków mięty
Przygotowanie:
Arbuza należy przekroić, umyć i wyciąć miąższ, umieścić wszystko w blenderze, zmiksować i przelać do szklanki.
Wartość odżywcza:
Białko – 0,9 g
Węglowodany – 14,5 g
Tłuszcz – 0,3 g
Błonnik – 1,9 g
67 kcal
SOK Z BURAKÓW, MARCHEWKI I SZPINAKU
Składniki:
- 1 mały burak
- mała marchewka
- 20 g liści świeżego szpinaku
- pół szklanki wody
Przygotowanie:
Warzywa należy opłukać, wrzucić do sokowirówki, odczekać do uzyskania rzadkiej konsystencji, zaś otrzymany sok przelać do szklanki.
Wartość odżywcza:
Białko – 2,7 g
Węglowodany – 11 g
Tłuszcz – 0,3 g
Błonnik – 5 g
57 kcal
SOK TRUSKAWKOWY Z MLEKIEM SOJOWYM
Składniki:
- 6 dużych truskawek
- pół szklanki mleka sojowego
- łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Truskawki należy zmiksować blenderem, dodając mleko sojowe i łyżeczkę miodu. Całość przelać do szklanki.
Wartość odżywcza:
Białko – 6,2 g
Węglowodany – 14 g
Tłuszcz – 3,6 g
Błonnik – 3,2 g
113 kcal
SOK JABŁKOWO – GRUSZKOWY
Składniki:
- średniej wielkości jabłko
- gruszka
Przygotowanie:
Składniki należy umieścić w sokowirówce, poczekać na uzyskanie odpowiedniej konsystencji, zaś otrzymany sok przelać do szklanki.
Wartość odżywcza:
Białko – 1 g
Węglowodany – 51 g
Tłuszcz – 0,4 g
Błonnik – 9 g
204 kcal
SOK BOTWINKOWO – JABŁKOWO – SELEROWY
Składniki:
- 100 g świeżej botwinki
- jabłko
- 100 g selera naciowego
Przygotowanie:
Aby uzyskać odpowiednią konsystencję, składniki należy wrzucić do sokowirówki, odczekać na odpowiedni poziom zmieszania, zaś otrzymany sok przelać do szklanki.
Wartość odżywcza:
Białko – 2,4 g
Węglowodany – 25 g
Tłuszcz – 0,5 g
Błonnik – 8 g
110 kcal
SOK GRUSZKOWO – WINOGRONOWY
Składniki:
- gruszka
- 170 g winogron bez pestek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy dokładnie opłukać, gruszkę można pokroić. Całość wrzucić do sokowirówki, poczekać na zupełnie zmiksowanie, zaś otrzymany sok przelać do szklanki.
Wartość odżywcza:
Białko – 2,8 g
Węglowodany – 56 g
Tłuszcz – 0,4 g
Błonnik – 7,3 g
228 kcal
SOK Z KIWI I ZIELONYCH WINOGRON
Składniki
3 dojrzałe kiwi
70 g zielonych winogron bez pestek
Ćwierć szklanki wody
Przygotowanie:
Kiwi najlepiej obrać, chociaż częściowo. Wszystkie składniki wrzucić do odpowiedniego pojemnika, zblendować w jednolitą masę, zaczynając od kiwi, poprzez winogrona, na końcu rozcieńczając wszystko wodą.
Wartość odżywcza:
Białko – 3,5 g
Węglowodany – 32 g
Tłuszcz – 0,5 g
Błonnik – 8 g
149 kcal
SOK GRUSZKOWO – IMBIROWY
Składniki:
- 2 gruszki
- 2 cm świeżo startego imbiru
Przygotowanie:
Imbir zetrzeć na tarce, gruszki można pokroić. Wrzucić do sokowirówki, poczekać na uzyskanie odpowiedniej konsystencji, płyn przelać do szklanki.
Wartość odżywcza:
Białko – 1.3 g
Węglowodany – 53 g
Tłuszcz – 0,5 g
Błonnik – 10 g
108 kcal