Płatki owsiane – wartości odżywcze i zastosowanie owsianki w odchudzaniu

Płatki owsiane to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Ceniony przez sportowców i osoby stosujące diety odchudzające przysmak zapewni ci dużą dawkę wartości odżywczych, które pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie organizmu zwiększając jego wytrzymałość, poprawiając nastrój i dostarczając witamin.

Płatki owsiane – skąd się biorą?

Jest to produkt zbożowy wytwarzany najczęściej z owsa. Produkuje się je na dużą skalę w Polsce. Produkcję rozpoczyna się od tzw. obtaczania, które ma na celu usunięcie wierzchniej warstwy nasienia oraz nadanie mu właściwego kształtu. W przypadku niektórych rodzajów płatków owsianych nasiona zostają dodatkowo rozgniecione. Następnie poddaje się je procesowi nawilżenia. Po leżakowaniu zostają natomiast rozpłaszczone. W takiej właśnie postaci możesz kupić je w sklepach.

Rodzaje płatków owsianych

Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów produktu. Najpopularniejsze i zarazem najzdrowsze są zwykłe płatki owsiane, których właściwości są dla organizmu najcenniejsze. Na sklepowych półkach znajdziesz także płatki owsiane górskie. Proces ich powstawania wzbogacony jest o dodatkowe rozgniatanie, co niestety wpływa na obniżenie ich wartości odżywczych. Możesz spotkać się także z błyskawicznymi płatkami owsianymi. Oznacza to, że produkt został dodatkowo nawodniony i dzięki temu podczas przygotowywania posiłku szybciej nabierze pożądanej przez ciebie miękkości.

Ile kalorii mają płatki owsiane?

Płatki owsiane to kalorie w ilości ponad 350 kcal na 100 g produktu. Mimo to zaleca się ich spożywanie osobom przebywającym na dietach odchudzających. Wszystko za sprawą bardzo dużej zawartości błonnika. Rozpuszczalny, czyli cenny dla naszego organizmu beta-glukan obniża cholesterol, zapobiega cukrzycy typu 2 oraz poprawia kondycję systemu immunologicznego. Błonnik nierozpuszczalny natomiast stymuluje pracę jelit, łagodzi zgagę oraz daje uczucie sytości na dłużej.
Suche płatki owsiane to indeks glikemiczny na poziomie 40, jednak wskaźnik ten wzrasta wraz z gotowaniem. Dlatego warto jest spożywać je jedynie podgrzane.

Płatki owsiane – wartości odżywcze

Czy płatki owsiane są zdrowe? I to bardzo! Uznawane są wręcz za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Przede wszystkim są doskonałym źródłem białka, dlatego stanowią podstawę diety sportowców. Mają także działanie antydepresyjne, dzięki dużej zawartości witamin z grupy B, a także selenu oraz magnezu. Witamina B6 poprawia także koncentrację, dlatego owsianka na śniadanie dla ucznia to doskonały pomysł. Płatki owsiane mają właściwości zmniejszające zmęczenie podczas wysiłku. Są także źródłem dużej ilości przeciwutleniaczy, które uznaje się za pomocne w profilaktyce antynowotworowej.

Zastosowanie płatków owsianych w dietach

Płatki owsiane są składnikiem wielu diet, zarówno tych odchudzających, jak i zbilansowanych jadłospisów dla różnych grup społecznych. Ich spożycie zalecane jest na przykład osobom wykonującym pracę siedzącą. Popularna dieta biurowa opiera się na przygotowywaniu posiłków wspomagających koncentrację oraz poprawiających kondycję osób mniej aktywnych fizycznie. Owsianka to także danie kochane przez sportowców ze względu na poprawę wydolności oraz niwelowanie zmęczenia.

Przysmaki z płatkami owsianymi w roli głównej

Owsianka to kalorie i składniki odżywcze, które dadzą ci energię na długie godziny. Każdy ma swój ulubiony przepis na to danie, warto jednak poszukiwać także nowych smaków. Być może spodoba ci się pomysł na owsiankę z mandarynką i granatem, a może bardziej posmakuje ci wersja z orzechami i gorzką czekoladą? Na deser możesz pokusić się o przygotowanie ciasteczek lub batonów owsianych.

2 206

Tylko u nas!

Dodaj komentarz