Porady mistrzów kuchni

Z gotowaniem jest jak z każdą inną umiejętnością – bez pracy nie ma kołaczy. Godziny ćwiczeń, nieuniknione porażki i cielesne obrażenia to tylko niektóre obowiązkowe punkty na drodze do zostania świetnym kucharzem. Jest jednak kilka niezastąpionych wskazówek, które pomogą każdemu adeptowi tej trudnej sztuki przejść szlakiem do tytułu kuchmistrza w mniej bolesny sposób.

  1. Każdy szanujący swoją sylwetkę kucharz powinien wiedzieć, że śmietanę np. w dressingach doskonale zastąpi o wiele mniej kaloryczny jogurt grecki.
  2. Zanim przystąpisz do siekania świeżych ziół, posyp deskę do krojenia odrobiną soli. Dzięki temu zioła nie będą rozsypywać się na boki.
  3. Przepisy zawsze traktuj jako punkty orientacyjne, a nie jako wyrocznię. Jeśli uważasz, że coś możesz z powodzeniem zastąpić lub zmienić proporcje, by odpowiadało to bardziej Twoim potrzebom – nie wahaj się!
  4. Nigdy nie smaż rozgniecionego na miazgę czosnku – bardzo łatwo go przypalić. Lepszym sposobem jest pokrojenie go na cieniutkie plasterki.
  5. Nie wchodź do kuchni, jeśli nie masz w niej dobrej oliwy z oliwek. Często jej dodanie sprawia, że danie (szczególnie kuchni włoskiej) smakuje o niebo lepiej.
  6. Zblanszowane warzywa zawsze warto wrzucić do lodowatej wody. Dzięki temu dłużej zachowają jasną barwę.
  7. Jeśli chcesz, żeby świeża bazylia długo ci posłużyła, włóż jej łodyżki do wody.
  8. Zawsze korzystaj z tego, co jest w danym momencie najświeższe – kupuj i wykorzystuj sezonowe owoce i warzywa.
  9. Nigdy nie podawaj na stół potrawy, której nie spróbowałeś.
  10. Podczas gotowania kalafiora, do osolonej wody możesz dolać odrobinę mleka. Dzięki temu warzywo utrzyma swój kolor. Po ugotowaniu wystarczy je przepłukać i nit nie wyczuje Twojej sztuczki.
  11. Ciasto trzeba zawsze podawać w temperaturze pokojowej i należy pokroić je najwcześniej 20 minut po upieczeniu.
  12. Przed wyciśnięciem soku z cytryny, roluj owoc przez minutę.
  13. Najsmaczniejsza zupa wyjdzie Ci, jeśli najpierw podsmażysz cebulę, czosnek, paprykę i marchewkę na maśle lub oliwie, a dopiero potem wlejesz wodę.
  14. Zgadzaj się na wspólne gotowanie z bardziej doświadczonymi kucharzami. Zawsze możesz się czegoś nauczyć!
  15. Zanim wrzucić cokolwiek na patelnię, dobrze ją nagrzej.
  16. Smażenie na maśle dobrze okrasić odrobiną oleju, ponieważ podnosi do temperaturę smażenia.
  17. Jeśli zupa wyjdzie ci za słona, możesz uniknąć rodzinnej awantury, wrzucając do niej obrane jabłko lub ziemniaka i potrzymać je tam przez 10 minut.
  18. Ryby dobrze rozmrażać w mleku.
  19. Rośliny strączkowe najbardziej lubią być solone już po ugotowaniu, wtedy nie miękną za bardzo.
  20. Do gotującego się brokuła (koniecznie bez pokrywki!), pod sam koniec wlewamy trochę soku z cytryny. Dzięki temu zachowuje ładny kolor.
  21. Przed wrzuceniem na patelnię ryby, dobrze uprażyć na niej trochę soli, po czym ją przetrzeć. Ryba się nie przyklei.
  22. Kurczę nie stanie się suche, jeśli przed umieszczeniem go w piekarniku, nafaszerujesz je jabłkami. To doda mu również ciekawego smaku.
  23. Zwiędła sałata może znów stać się krucha, jeśli włożysz ją na godzinę lodówki w z zimną wodą i sokiem z połowy cytryny. Liście osusz przed podaniem i gotowe.
  24. Ciasto nie obeschnie, jeśli przykryjesz je starannie razem z połową jabłka.
276

Tylko u nas!

Dodaj komentarz