
Z gotowaniem jest jak z każdą inną umiejętnością – bez pracy nie ma kołaczy. Godziny ćwiczeń, nieuniknione porażki i cielesne obrażenia to tylko niektóre obowiązkowe punkty na drodze do zostania świetnym kucharzem. Jest jednak kilka niezastąpionych wskazówek, które pomogą każdemu adeptowi tej trudnej sztuki przejść szlakiem do tytułu kuchmistrza w mniej bolesny sposób.
- Każdy szanujący swoją sylwetkę kucharz powinien wiedzieć, że śmietanę np. w dressingach doskonale zastąpi o wiele mniej kaloryczny jogurt grecki.
- Zanim przystąpisz do siekania świeżych ziół, posyp deskę do krojenia odrobiną soli. Dzięki temu zioła nie będą rozsypywać się na boki.
- Przepisy zawsze traktuj jako punkty orientacyjne, a nie jako wyrocznię. Jeśli uważasz, że coś możesz z powodzeniem zastąpić lub zmienić proporcje, by odpowiadało to bardziej Twoim potrzebom – nie wahaj się!
- Nigdy nie smaż rozgniecionego na miazgę czosnku – bardzo łatwo go przypalić. Lepszym sposobem jest pokrojenie go na cieniutkie plasterki.
- Nie wchodź do kuchni, jeśli nie masz w niej dobrej oliwy z oliwek. Często jej dodanie sprawia, że danie (szczególnie kuchni włoskiej) smakuje o niebo lepiej.
- Zblanszowane warzywa zawsze warto wrzucić do lodowatej wody. Dzięki temu dłużej zachowają jasną barwę.
- Jeśli chcesz, żeby świeża bazylia długo ci posłużyła, włóż jej łodyżki do wody.
- Zawsze korzystaj z tego, co jest w danym momencie najświeższe – kupuj i wykorzystuj sezonowe owoce i warzywa.
- Nigdy nie podawaj na stół potrawy, której nie spróbowałeś.
- Podczas gotowania kalafiora, do osolonej wody możesz dolać odrobinę mleka. Dzięki temu warzywo utrzyma swój kolor. Po ugotowaniu wystarczy je przepłukać i nit nie wyczuje Twojej sztuczki.
- Ciasto trzeba zawsze podawać w temperaturze pokojowej i należy pokroić je najwcześniej 20 minut po upieczeniu.
- Przed wyciśnięciem soku z cytryny, roluj owoc przez minutę.
- Najsmaczniejsza zupa wyjdzie Ci, jeśli najpierw podsmażysz cebulę, czosnek, paprykę i marchewkę na maśle lub oliwie, a dopiero potem wlejesz wodę.
- Zgadzaj się na wspólne gotowanie z bardziej doświadczonymi kucharzami. Zawsze możesz się czegoś nauczyć!
- Zanim wrzucić cokolwiek na patelnię, dobrze ją nagrzej.
- Smażenie na maśle dobrze okrasić odrobiną oleju, ponieważ podnosi do temperaturę smażenia.
- Jeśli zupa wyjdzie ci za słona, możesz uniknąć rodzinnej awantury, wrzucając do niej obrane jabłko lub ziemniaka i potrzymać je tam przez 10 minut.
- Ryby dobrze rozmrażać w mleku.
- Rośliny strączkowe najbardziej lubią być solone już po ugotowaniu, wtedy nie miękną za bardzo.
- Do gotującego się brokuła (koniecznie bez pokrywki!), pod sam koniec wlewamy trochę soku z cytryny. Dzięki temu zachowuje ładny kolor.
- Przed wrzuceniem na patelnię ryby, dobrze uprażyć na niej trochę soli, po czym ją przetrzeć. Ryba się nie przyklei.
- Kurczę nie stanie się suche, jeśli przed umieszczeniem go w piekarniku, nafaszerujesz je jabłkami. To doda mu również ciekawego smaku.
- Zwiędła sałata może znów stać się krucha, jeśli włożysz ją na godzinę lodówki w z zimną wodą i sokiem z połowy cytryny. Liście osusz przed podaniem i gotowe.
- Ciasto nie obeschnie, jeśli przykryjesz je starannie razem z połową jabłka.