Poznaj moc przypraw – których nie może zabraknąć w codziennym jadłospisie?

Gotowanie to niełatwa sztuka, o czym z pewnością przekonał się każdy z nas zaczynając swoją przygodę w kuchni. Oczywiście można wzorować się na kulinarnych autorytetach, czerpać z dobrych rad mam czy babć, jak również samodzielnie eksperymentować i używać do przygotowywania swoich dań licznych ciekawych dodatków, które w interesujący sposób podkreślą smak dań. Jak zapewne każdemu wiadomo, w każdej kuchni, gdzie mają powstawać wyborne smakołyki, swoje miejsce muszą znaleźć przyprawy. I to przyprawy różnego rodzaju, ponieważ do różnych dań, pasują inne dodatki. Dlatego, zanim zaczniesz swoją przygodę z gotowaniem, zaopatrz swoją kuchnię w przyprawy świata – miej zawsze pod ręką coś, co zamieni zwykłe, niepozorne danie w prawdziwą rozkosz dla podniebienia!

Przypraw swoje zdrowie!

Wydaje się nam, że przyprawy mają za zadanie jedynie poprawić smak potraw. Okazuje się, że to nie jedyny ich cel. Istnieją bowiem takie przyprawy naturalne, które dodane do potrawy, poza tym że, poprawią jej walory smakowe, pomagają również zgubić nadprogramowe kilogramy czy np. pokonać infekcję. I tak, osobom na diecie polecany jest na przykład aromatyczny cynamon. Ta przyprawa przyspiesza nasz metabolizm i sprawia, że znacznie szybciej spalana jest tkanka tłuszczowa. Cynamon w niedużych ilościach można spożywać każdego dnia, dodając go do kawy, posypując nim płatki śniadaniowe czy dodając do jogurtów.

Bardzo podobnie na organizm działają pieprz oraz chili. Pieprz zawiera piperynę, która także „rozpędza” metabolizm i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Ostre chili nie tylko poprawi smak potraw, ale dzięki zawartości kapsaicyny wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Z kolei kardamon pomaga oczyścić organizm z zalegających toksyn i ułatwia procesy trawienne. Nie od dzisiaj wiadomo, że jeśli dopada nas przeziębienie, koniecznie trzeba sięgnąć po imbir. Podobnie jak chili, zawiera on kapsaicynę. Dzięki temu doskonale rozgrzewa cały organizm, co bardzo przydaje się w chwili, kiedy zaczyna atakować nas infekcja.

Zdaj się na specjalistów

Jak wiadomo, nie każdy z nas posiada niezwykłą zdolność idealnego łączenia różnych przypraw w taki sposób, aby efekt końcowy był zadowalający. Ale spokojnie – obecnie dostępne są przyprawy różnego rodzaju, „wyspecjalizowane” w określonych daniach. Jeśli chcemy, aby nasz piernik oszałamiał smakiem i zapachem, warto wówczas sięgnąć po taki dodatek jak przyprawa do piernika, która jest mieszanką wszystkich tych aromatów, z którymi od zawsze kojarzy nam się to świąteczne ciasto. Sklepowe półki – na szczęście dla tych, którzy nie są mistrzami doprawiania – uginają się od tego rodzaju produktów. Przyprawy do kurczaka czy przyprawy do wołowiny, przyprawy do ryb, przyprawy korzenne czy też przyprawy ziołowe – to wszystko jest teraz już na wyciągnięcie ręki. Dzięki temu gotowanie staje się o wiele prostsze, a efekt wyjątkowo aromatyczny.

Pamiętaj – wszystko z umiarem

Jedni nie stosują przypraw niemal wcale, inni zaś zdecydowanie ich nadużywają, a jak wiadomo, co za dużo to niezdrowo. Dlatego pamiętajmy o tym, aby zioła i przyprawy dozować z rozsądkiem, na bieżąco kosztując doprawianych dań. Zawsze lepiej jest podać potrawę, którą trzeba będzie odrobinę np. dosolić, niż taką, która jest zdecydowanie przesolona czy zbyt mocno doprawiona innymi przyprawami. W takiej sytuacji już ciężko jest danie uratować i cała praca pójdzie na marne. A przecież tego nie chciałby żaden gospodarz!

250

Tylko u nas!

Dodaj komentarz