Precz z trądzikiem!

Znienawidzony przez wszystkich trądzik młodzieńczy dotyka 80 proc. ludzi między 12 a 30 rokiem życia.

Najwięcej zachorowań dotyka młodych mężczyzn miedzy 16 a 19 rokiem życia i dziewcząt między 14 a 17. Trądzik objawia się występowaniem różnego typu zmian skórnych – większych lub mniejszych krostek, torbieli, zaskórników i grudek.

Dlaczego nas to spotyka?

Wygląd, przebieg i nasilenie choroby zależy w dużej mierze od genów i pracy naszych hormonów, które w mniejszym lub większym stopniu mogą aktywizować gruczoły łojowe. Od tego zależy również stopnień rogowacenia ujść mieszków włosowych, mnożenia się bakterii przy przewodach gruczołów łojowych i skłonności do rodzenia się stanów zapalnych. Natomiast pierwsza kwestia, czyli dziedzictwo genetyczne, nie jest do końca wyjaśnionym czynnikiem, bowiem powtarzalność skłonności do trądziku sprawdza się w 50 proc. przypadków. Większe prawdopodobieństwo podzielenia losu zasypanego w młodości rodzica przez dziecko występuje w najcięższych przypadkach.

Dlaczego trądzik atakuje ludzi młodych, szczególnie w okresie dojrzewania? Wzrasta wtedy działanie androgenów, a więc między innymi testosteronu oraz dihydrotestosteronu, które działają na gruczoły łojowe, powiększając je i aktywizując wydzielanie łoju. Duża ilość androgenów u kobiet sprzyja występowaniu trądziku, również u starszych, między 20 a 30 rokiem życia.

Kluczowe role w rozwoju trądziku odgrywają łój i bakterie Propionibacterium acne, odpowiedzialne za tworzenie się stanów zapalnych. Gruczoły łojowe są skupiskiem tych ostatnich. To te bakterie odpowiadają za uwalnianie enzymów, które rozkładają trójglicerydy, zawarte w wydzielinie gruczołowej. Tworzące się przy tym wolne kwasy tłuszczowe podrażniają mieszki włosowe, które ulegają zrogowacieniu. Z tego tworzą się mikrozaskórniki będące podstawą do rozwoju trądziku. Jeśli gruczoły łojowe będą dalej rosły, to zaczną tworzyć się zaskórniki zamknięte, a po nich zaskórniki otwarte. Zaskórniki zwykło się kojarzyć ciemnymi punkcikami na naszej skórze, jednak nie wszystkie mają taki wygląd, bowiem ich zabarwienie zależy od obecności melaniny i procesu utleniania mas rogowych.

Tłuszcz a powstawanie zmian trądzikowych

Słowo tłuszcz gra kluczową rolę w omawianiu zmian trądzikowych, jednak młodzież często uważa, że chodzi o ten sam tłuszcz, który znajduje się w jedzeniu i kiedy zauważa u siebie niechciane zmiany, stara się wykluczać z diety tłuste produkty. Akurat, o ile w przypadku niezdrowych tłuszczy, np. trans czy nasyconych, to nic złego, o tyle zupełne wykluczenie np. zdrowych, szczególnie dla dorastających ludzi, tłuszczy jednonienasyconych czy omega-3, to zła decyzja. Natomiast zmianą, którą młodzi ludzie powinni wprowadzić, jest zwiększenie obecności cynku. Jego niedobory sprzyjają rozwojowi chorobowych zmian skórnych. Jego duże ilości można znaleźć w produktach zbożowych, mięsie wołowym i drobiowym, a także w jajkach. Przy tym warto wiedzieć, że kofeina przeciwdziała procesowi wchłaniania cynku, więc dobrze jej nie spożywać, kiedy próbujemy uzupełniać niedobory lub po prostu zmagamy się z uporczywą formą trądziku. Dodatkowo można przyjmować suplementy diety zawierające cynk, np. Chela Cynk® firmy Olimp Laboratories. Dieta antytrądzikowa może również być wzbogacona o ekstrakty roślinne, np. ze skrzypu polnego, który poprawia ogólny stan skóry, włosów i paznokci. Dobrze działa np. preparat Bio Silica®.

Jak jeść?

  1. Odstaw ciastka, ciasta i inne słodycze, bowiem zawierają mnóstwo niezdrowych (nie tylko dla cery) tłuszczy trans i nasyconych.
  2. Tłuste mięsa zastąp chudymi i spożywaj je po obróbce typu pieczenie, gotowanie lub gotowanie na parze.
  3. Wybieraj tłuszcze pochodzenia roślinnego (np. oliwa z oliwek, olej lniany) i tłuszcze z ryb (kwasy omega-3).
  4. Codziennie jedz kilka (przynajmniej 2 lub 3) świeże owoce, najlepiej sezonowe.
  5. Możesz spożywać nabiał, ale nie dodawaj do niego cukru i wybieraj raczej białe sery, jogurty naturalne, kefiry i maślanki.
  6. Jedz mięso wołowe i drobiowe, ryby oraz jaja, żeby dostarczać sobie odpowiedniej ilości cynku.
  7. Wybieraj produkty pełnoziarniste (np. pieczywo razowe, kasze gryczane).
  8.  Zupełnie wyeliminuj fast foody i inne niezdrowe zapychacze.
  9. Oszczędnie stosuj ostre przyprawy.
  10. Pij dużo wody (nawet 3 litry dziennie).
  11. Nie przesadzaj z czarną herbatą i kawą.

Jeśli chodzi o pielęgnację skóry z trądzikiem, to powinna być ona dobrze dostosowana do Twojego problemu, lecz warto pamiętać, że nie może być nadmierna, bo zwiększy wydzielanie sebum (łoju).

180

Tylko u nas!

Dodaj komentarz