
Kłopoty z zaparciami mogą towarzyszyć osobom, które stosują diety odchudzające w nieodpowiedni sposób. Ale nie tylko – zmaga się z nimi bardzo wiele osób. Choć dla wielu z nas to wstydliwy temat, warto się nad nim pochylić.
Rodzaje zaparć
Z zaparciami zmaga się wielu z nas, przy czym mają one bardzo różne postacie i należy do nich podchodzić każdorazowo inaczej. Ta nieprzyjemna dolegliwość może mieć trzy podstawowe postacie: atoniczną, spastyczną i mieszaną. Zaparcia atoniczne wiąże się ze zwiększonym wchłanianiem wody przez jelito grube. Ten typ charakteryzuje się spowolnieniem perystaltyki jelit. Kał jest suchy i kształtem przypomina wałki, jest zbity i twardy, pojawia się nie częściej niż raz na dwa dni. Wydalanie jest wtedy bardzo bolesne. Zaparcia spastyczne pojawia się, kiedy jelito kurczy się wokół powstających mas kałowych. Może to prowadzić do zapalenia błon śluzowych. Wydalane stolce są cienkie i długie, przypominają kształtem ołówek. Ostatnim typem są zaparcia mieszane, które łączą cechy dwóch poprzednich – spowalnia perystaltyka jelit, a masy kałowe obkurczają się.
Czynniki sprzyjające powstawaniu zaparć
Powstawaniu zaparć sprzyjają:
- dieta uboga w błonnik (ubogoresztkowa),
- stosowanie leków przeczyszczających i spowalniających prace jelit,
- siedzący tryb pracy,
- nieregularne przyjmowanie posiłków,
- hemoroidy.
ŻYWNOŚĆ
|
||||
Tradycyjna
|
Funkcjonalna
|
|||
produkty zbożowe
|
prebiotyki
(inulina, oligosacharydy) |
|||
warzywa i owoce
|
||||
ziemniaki
|
||||
woda
|
Jak odżywiać się przy problemach z zaparciami?
Jest kilka sposobów na walkę z zaparciami. Kluczowe jest tutaj rozpoznanie rodzaju zaparć, z jakimi mamy do czynienia i dobranie do niego odpowiedniej diety. Przy zaparciach atonicznych najlepiej spożywać więcej produktów zawierających błonnik, przy spastycznych trzeba przejść na dietę lekkostrawną, by nie podrażniać dodatkowo przewodu pokarmowego (najlepiej gotować i rozdrabniać owoce i warzywa, spożywać dużo wyrobów mlecznych i soków z owoców które wzmacniają proces fermentacji w jelitach). Do diety warto włączyć wodę z miodem, suszone śliwki i tłuszcze (te ostatnie najlepiej przyjmować na czczo). Przy tego typu zaparciach najlepiej zrezygnować z mięsa, które ma dużo tkanki łącznej, powodującej większe skurcze jelit. Braki białka z powodzeniem wyrównają warzywa i produkty mleczne. Natomiast zdecydowanie z diety powinny zniknąć produkty razowe (pieczywo), gruboziarniste kasze, rośliny powodujące wzdęcia, sery (szczególnie długodojrzewające), wszystko, co smażone i pieczone. Najlepiej posłuży nam jedzenie ugotowane na parze, ewentualnie tradycyjnie czy upieczone w rękawie. Diecie powinno towarzyszyć regularne przyjmowanie płynów, około 1,5-2 litrów dziennie.
Warto pamiętać, że tylko długotrwałe stosowanie odpowiednio dobranej diety może przynieść oczekiwane rezultaty. Ważna jest regularność w przyjmowaniu posiłków i konsekwencja.