Przegląd kuchni świata – poznaj te najzdrowsze i niekoniecznie zdrowe!

Tradycyjna polska kuchnia – któż nie ma do niej sentymentu? My, Polacy uwielbiamy kotlety schabowe, bigos, rosół, flaki, gotowane ziemniaki… Czasami jednak warto oderwać się choćby na chwilę od naszej polskiej tradycji kulinarnej i zakosztować tego, co oferują nam kuchnie różnych narodów. Są one bowiem zupełnie odmienne od naszych tradycyjnych polskich potraw. Co takiego zatem wrze w garnku typowego Greka, Hindusa lub Japończyka? Nie ma wątpliwości, że kuchnie świata, szczególnie te, których podstawą jest zdrowa dieta, mogą wnieść do naszego codziennego jadłospisu mnóstwo nowych możliwości i inspiracji.

Kuchnia grecka

Uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie, a tamtejsze przepisy kulinarne oparte są o bogatą, trwającą tysiąclecia tradycję. Od czasów starożytnych, podstawę kuchni greckiej obowiązkowo stanowią takie produkty jak: oliwa, pszenica i wino. Oprócz tego potrawy bogate są w sosy pomidorowe, suto doprawiane czosnkiem. Jak wiadomo, czosnek posiada mnóstwo dobroczynnych dla organizmu właściwości i całkiem słusznie zyskał miano naturalnego antybiotyku. Greckie potrawy zaprawiane sosem pomidorowym, przygotowanym ze świeżych pomidorów, dodatkowo połączone z brokułami, chronią przed chorobami nowotworowymi.

Kuchnia grecka to również przepyszne sałatki ze świeżych warzyw, owoce morza i świeże ryby. Nikt więc nie zaprzeczy, że jest to zdrowa kuchnia. Warzywa to bogate źródło witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, natomiast ryby, jak i owoce morza stanowią cenne źródło m.in. białka oraz kwasów omega 3, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytwarzać.

Kuchnia indyjska

Nie mniej interesująca jest kuchnia indyjska, która tak samo jak grecka uznawana jest za dietę zdrową. Mówi się, że wszystkie smaki świata zawarte są właśnie w przepysznych, aromatycznych potrawach hinduskich. Podstawą kuchni hinduskiej jest ryż, natomiast ze względu na to, że hindusi z powodów religijnych ograniczają spożycie mięsa do minimum, ryż podaje się tutaj z mnóstwem świeżych, kolorowych warzyw, z dodatkiem aromatycznych i odpowiednio przyprawionych sosów. W potrawach hinduskich nie może zabraknąć również fasoli, grochu, soczewicy, które hojnie przyprawione kurkumą posiadają właściwości antynowotworowe. Co ciekawe Hindusi są narodem, który praktycznie nie zapada na choroby cywilizacyjne, a to wszystko dzięki odporności, którą wypracowali m.in. poprzez zdrową dietę.

Kuchnia japońska

Przyjrzyjmy się również kuchni japońskiej przeciętnemu Polakowi od razu kojarzącej się z sushi, które jest niczym innym jak surową rybą z rozmaitymi dodatkami, jak m.in. ryż czy wodorosty. Sushi smakuje wybornie z dodatkiem sosu sojowego oraz odrobiną japońskiego, bardzo mocnego chrzanu, czyli wasabi. Kuchnia japońska podawana jest jako wzór najzdrowszej i najmniej kalorycznej kuchni na świecie. Zdrowa dieta ma tutaj szczególne znaczenie. W tym kraju nieczęsto spotykamy osoby otyłe i z nadwagą. Produktem bazowym są tutaj ryby i owoce morza, natomiast gotowe już dania podawane są w małych porcjach wystarczających akurat do tego, żeby zaspokoić głód.

Kuchnia japońska, jak wyżej wymienione indyjska czy grecka, mogą stać się ciekawą alternatywą dla osób, które dotychczas prowadziły niezdrowy styl odżywiania. A co takiego jest dla nas szkodliwe? Przede wszystkim żywność wysoko przetworzona, ponieważ zawiera mnóstwo szkodliwych konserwantów i innych niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Nie służy nam też tłuste, smażone w głębokim oleju mięso, gotowe produkty spożywcze typu instant, dania typu fast food, żywność z dodatkiem rafinowanego cukru. Warto zainwestować w produkty świeże, niskokaloryczne i przede wszystkim zdrowe, a kuchnie innych narodów mogą być naszą inspiracją.

Niezdrowe kuchnie

Zasadniczo nie można tutaj atakować „personalnie” konkretnych kuchni, choć trudno powstrzymać się od opowiedzenia o kuchni typowo amerykańskiej. To stamtąd wywodzą się m.in. Cola, hamburgery, hot-dogi, corn dogi i wiele innych bardzo kalorycznych potraw. Nie jest też żadną tajemnicą, że amerykańskie społeczeństwo w dużym stopniu jest otyłe. A co z kuchnią polską?

Wydawać by się mogło, że nie jest szczególnie zdrowa, bo Polacy także słyną z zamiłowania do dań mięsnych i ziemniaczanych. Jak się okazuje, kuchnia polska, ale mówimy o tej naprawdę tradycyjnej, wcale nie jest tak bardzo niezdrowa, jak się powszechnie uważa. Nie możemy zapominać o tym, że specjalnością właśnie naszej rodzimej kuchni są zdrowe zupy i mięsa pieczone, a nie smażone. Nasze tradycyjne desery, jak np. makowiec czy piernik, także są zdecydowanie lżejsze i mniej kaloryczne niż ciasta i desery np. kuchni amerykańskiej czy francuskiej.

1 284

Tylko u nas!

Dodaj komentarz