Chili con carne w wersji light

przygotowany przez: mgr Agata Witowska (bloger kulinarny)
296
  • 60 minut Czas przygotowywania
  • obiad Pora dnia
  • 8 Liczba porcji
  • Dania z mięsem Rodzaj potrawy
  • Wartości odżywcze % wskazanego dziennego zapotrzebowania
    • kcal 237 11 %
    • białko 20 g 40 %
    • węglowodany 17 g 4 %
    • tłuszcz 7 g 10 %

Składniki

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 2 puszki czerwonej fasoli (po 400g)
  • Puszka pomidorów bez skórki (400g)
  • 1 cebula
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2 łyżeczki przyprawy do chilli con carne
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Na początku podsmażamy mięso indycze na rozgrzanej już patelni, do momentu aż uzyska złoty kolor.
  2. Następnie należy obrać i pokroić cebulę w piórka
  3. Pokrojoną cebulę dorzucamy do smażącego się mięsa
  4. Z papryczki wydrążamy nasiona, kroimy ją w kostkę i dodajemy do mięsa
  5. Całość smażymy przez 5 minut, po czym dodajemy pomidory.
  6. Następnie dorzucamy całą zawartość puszki czerwonej fasoli, nie odcedzamy jej.
  7. Później całość przyprawiamy.
  8. Na końcu na małym ogniu całość dusimy przez 20-30 min.

 

Źródło:
Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Przygody Gatity