Czekoladowy krem z awokado

167
  • 15 min Czas przygotowywania
  • drugie śniadanie Pora dnia
  • 2 Liczba porcji
  • Dania wegetariańskie, Na słodko Rodzaj potrawy
  • Wartości odżywcze % wskazanego dziennego zapotrzebowania
    • kcal 455 23 %
    • białko 9 g 17 %
    • węglowodany 32 g 11 %
    • tłuszcz 33 g 46 %

Składniki

  • miękkie awokado
  • 1 dużej wielkości banan (lub 2 małe)
  • 2 łyżki stołowe kakao
  • 1 łyżka stołowa płynnego miodu (np. wielokwiatowego)
  • pół szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka stołowa wiórek kokosowych
  • pół szklanki migdałów w płatkach

Sposób przygotowania

  1. Obieramy banany i dzielimy na mniejsze części.
  2. Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Kroimy owoc na kawałki.
  3. Dodajemy pozostałe składniki do miski i ucieramy blenderem na gładką masę.
  4. Tak przygotowany zdrowy krem świetnie nadaje się do smarowania pieczywa oraz do przygotowania naleśników i deserów.