Domowe batoniki musli

przygotowany przez: mgr Agata Witowska (bloger kulinarny)
759
  • 90 minut Czas przygotowywania
  • podwieczorek Pora dnia
  • 18 Liczba porcji
  • Na słodko Rodzaj potrawy
  • Wartości odżywcze % wskazanego dziennego zapotrzebowania
    • kcal 254 12 %
    • białko 7 g 13 %
    • węglowodany 32 g 7 %
    • tłuszcz 12 g 16 %

Składniki

  • 125 g płatków owsianych
  • 125 g płatków jęczmiennych
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 g ziaren sezamu
  • 50 g orzechów laskowych
  • 75 g suszonej żurawiny
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka

Sposób przygotowania

  1. Puszkę skondensowanego mleka wlewamy do garnka i lekko podgrzewamy
  2. Gdy mleko będzie rzadsze, dodajemy nasiona i płatki. W pewnym momencie zauważymy, że mleko je dokładnie okleiło.
  3. Później dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.
  4. Na blaszkę o wym. 27x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia dodajemy gotową masę.
  5. Wyrównujemy masę, lecz zbytnio jej nie ugniatamy, gdyż batoniki po upieczeniu będą twarde.
  6. Masę pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 130 stopni.
  7. Gdy masa się już upiecze, odstawiamy ją na 20 minut, by lekko przestygła.
  8. Później kroimy masę na batoniki.
  9. Pokrojone batoniki odkładamy na kratkę i całkowicie je studzimy.

 

Źródło:
Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Przygody Gatity