
759
- 90 minut Czas przygotowywania
- podwieczorek Pora dnia
- 18 Liczba porcji
- Na słodko Rodzaj potrawy
-
Wartości odżywcze
% wskazanego dziennego zapotrzebowania
- kcal 254 12 %
- białko 7 g 13 %
- węglowodany 32 g 7 %
- tłuszcz 12 g 16 %
Składniki
- 125 g płatków owsianych
- 125 g płatków jęczmiennych
- 50 g pestek dyni
- 50 g pestek słonecznika
- 50 g ziaren sezamu
- 50 g orzechów laskowych
- 75 g suszonej żurawiny
- 75 g wiórków kokosowych
- 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka
Sposób przygotowania
- Puszkę skondensowanego mleka wlewamy do garnka i lekko podgrzewamy
- Gdy mleko będzie rzadsze, dodajemy nasiona i płatki. W pewnym momencie zauważymy, że mleko je dokładnie okleiło.
- Później dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.
- Na blaszkę o wym. 27x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia dodajemy gotową masę.
- Wyrównujemy masę, lecz zbytnio jej nie ugniatamy, gdyż batoniki po upieczeniu będą twarde.
- Masę pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 130 stopni.
- Gdy masa się już upiecze, odstawiamy ją na 20 minut, by lekko przestygła.
- Później kroimy masę na batoniki.
- Pokrojone batoniki odkładamy na kratkę i całkowicie je studzimy.
Źródło:
Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Przygody Gatity
Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Przygody Gatity