Dorsz z cukinią i bakłażanem

przygotowany przez: mgr Monika Żórawska (dyplomowany dietetyk)
1 151
  • 30 minut Czas przygotowywania
  • obiad Pora dnia
  • 3 Liczba porcji
  • Dania z ryb i owoców morza Rodzaj potrawy
  • Wartości odżywcze % wskazanego dziennego zapotrzebowania
    • kcal 303 45 %
    • białko 14 g 28 %
    • węglowodany 19 g 4 %
    • tłuszcz 19 g 27 %

Składniki

  • 150 g filetu z dorsza
  • 150 g cukinii
  • 150 g bakłażana
  • 40 g cebuli
  • ½ ząbka czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka kropli soku z cytryny
  • tymianek
  • bazylia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Filet z dorsza myjemy, nacieramy sokiem z cytryny, ziołami, solą i pieprzem.
  2. Rybę układamy na tacce do grillowania.
  3. Czosnek i cebulę drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek.
  4. Cukinię i bakłażana kroimy w plasterki, również podsmażamy na oliwie z oliwek.
  5. Warzywa układamy na dorszu.