Filet z indyka pod pierzynką

przygotowany przez: mgr Monika Żórawska (dyplomowany dietetyk)
515
  • 60 minut Czas przygotowywania
  • obiad Pora dnia
  • 1 Liczba porcji
  • Dania z mięsem Rodzaj potrawy
  • Wartości odżywcze % wskazanego dziennego zapotrzebowania
    • kcal 156 15 %
    • białko 26 g 52 %
    • węglowodany 16 g 4 %
    • tłuszcz 16 g 22 %

Składniki

  • 100 g mięsa z piersi indyka
  • 2 plastry świeżego ananasa
  • 3 plastry pomidora
  • 1 plaster mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • 50ml soku wyciskanego z pomarańczy
  • bazylia
  • pieprz i sól (do smaku)

Sposób przygotowania

  1. Filet z piersi indyka myjemy, nacieramy bazylią, solą i pieprzem. Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym, podlewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
  2. Na wierzchu polewamy oliwą z oliwek.
  3. Na mięso kładziemy pokrojonego w plastry pomidora i ananasa.
  4. Przykrywamy plastrami sera mozzarella i posypujemy bazylią.
  5. Wkładamy naczynie żaroodporne z potrawą do piekarnika i pieczemy w temperaturze 1600 C przez około 40 minut.