
237
- 60 minut Czas przygotowywania
- obiad Pora dnia
- 2 Liczba porcji
- Dania z mięsem Rodzaj potrawy
-
Wartości odżywcze
% wskazanego dziennego zapotrzebowania
- kcal 262 13 %
- białko 13 g 26 %
- węglowodany 34 g 8 %
- tłuszcz 9 g 13 %
Składniki
- 50 g grochu
- 30 g mięsa mielonego z indyka
- ½ jajka
- 1 łyżka mleka 2%
- 3 łyżki bułki tartej
- 15 g czerstwej kajzerki
- 50 g cebuli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ szklanki wywaru z włoszczyzny
- bazylia
- papryka słodka
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Groch moczymy, a następnie gotujemy.
- Mięso mielone gotujemy w wywarze z włoszczyzny.
- Cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym.
- Kajzerkę moczymy w mleku.
- Ugotowany groch mielimy z podsmażoną cebulą i namoczoną w mleku bułką.
- Dodajemy jajko i przyprawiamy do smaku.
- Formujemy kotlety, obtaczamy w cienkiej warstwie bułki tartej i krótko obsmażamy na oleju rzepakowym.