Krem z zielonego groszku

przygotowany przez: mgr Monika Żórawska (dyplomowany dietetyk)
178
  • 1,5 godz. Czas przygotowywania
  • obiad Pora dnia
  • 2 Liczba porcji
  • Dania z mięsem Rodzaj potrawy
  • Wartości odżywcze % wskazanego dziennego zapotrzebowania
    • kcal 260 13 %
    • białko 15 g 30 %
    • węglowodany 34 g 10 %
    • tłuszcz 12 g 17 %

Składniki

  • 80 g mięsa z piersi kurczaka
  • 150 g ziemniaków
  • 100 g włoszczyzny
  • 5 łyżek zielonego groszku konserwowego
  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 2%
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka groszku ptysiowego
  • woda niegazowana

Sposób przygotowania

  1. Z mięsa z kurczaka i włoszczyzny gotujemy bulion.
  2. Wyciągamy włoszczyznę i mięso, dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki i gotujemy do miękkości.
  3. Gdy ziemniaki się ugotują, dodajemy groszek, mleko, jogurt, oliwę oraz mięso i włoszczyznę.
  4. Wszystko razem blendujemy do uzyskania gładkiego kremu.
  5. Podajemy z groszkiem ptysiowym.