Kurczak po chińsku

przygotowany przez: mgr Monika Żórawska (dyplomowany dietetyk)
441
  • 60 minut Czas przygotowywania
  • obiad Pora dnia
  • 2 Liczba porcji
  • Dania z mięsem Rodzaj potrawy
  • Wartości odżywcze % wskazanego dziennego zapotrzebowania
    • kcal 317 16 %
    • białko 18 g 36 %
    • węglowodany 16 g 4 %
    • tłuszcz 21 g 30 %

Składniki

  • 150 g mięsa z piersi kurczaka
  • 100 g świeżego ananasa
  • 100 g papryki zielonej
  • ½ marchewki
  • 30 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka kropli sosu sojowego
  • curry
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w cienkie plastry.
  2. Ananasa obieramy, pozbawiamy twardego środka i kroimy w kostkę.
  3. Marchewkę obieramy  i kroimy w paski, natomiast paprykę po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w drobną kostkę.
  4. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy, po czym podsmażamy na oliwie z oliwek.
  5. Na patelnię dodajemy mięso i podsmażamy przez kilka minut.
  6. Następnie dodajemy wcześniej przygotowane warzywa i ananasa.
  7. Doprawiamy sosem sojowym, curry, pieprzem i solą do smaku.
  8. Dusimy pod przykryciem przez około 15 minut.