Pachnący latem sernik brzoskwiniowy

278
  • 90 min Czas przygotowywania
  • podwieczorek Pora dnia
  • 8 Liczba porcji
  • Dania wegetariańskie, Na słodko Rodzaj potrawy
  • Wartości odżywcze % wskazanego dziennego zapotrzebowania
    • kcal 215 11 %
    • białko 29 g 58 %
    • węglowodany 20 g 7 %
    • tłuszcz 2 g 3 %

Składniki

  • 1 kg chudego sera białego
  • 2 jajka
  • białka z dwóch jajek
  • brzoskwinie w puszce
  • 2 średniej wielkości jabłka

Sposób przygotowania

  1. Ser przepuszczamy przez maszynkę do mielenia dwukrotnie.
  2. Jabłka obieramy, kroimy na plastry i podsmażamy na patelni, aż do uzyskania papkowatej konsystencji.
  3. Brzoskwinie odsączamy z syropu i ucieramy blenderem.
  4. Do brzoskwiń dodajemy ser i 2 całe jajka.
  5. Białka ubijamy, dodajemy do mieszanki z brzoskwiń, sera i jajek i delikatnie mieszamy łyżką.
  6. Masę przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (składniki wymierzone są na tortownicę o średnicy 22 cm).
  7. Ciasto pieczemy ok. 60 minut.
  8. Po wystudzeniu sernik smarujemy jabłkami.