
398
- 1 godzina Czas przygotowywania
- drugie śniadanie Pora dnia
- 4 Liczba porcji
- Dania wegetariańskie Rodzaj potrawy
-
Wartości odżywcze
% wskazanego dziennego zapotrzebowania
- kcal 78 4 %
- białko 1 g 3 %
- węglowodany 6 g 2 %
- tłuszcz 9 g 13 %
Składniki
- 1 bakłażan 50 3 0 15
- 3 łyżki oliwy z oliwek 247 28
- 3 łyżki octu winnego 4 1
- 1 ząbek czosnku 7 0 0 2
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka posiekanej pietruszki 5 1 0 1
Sposób przygotowania
- Bakłażana kroimy na pół, smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
- Gdy bakłażan przestygnie, zdejmujemy skórkę, miąższ kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką pastę
Źródło:
Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity
Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity