
280
- 60 minut Czas przygotowywania
- obiad Pora dnia
- 2 Liczba porcji
- Dania z mięsem Rodzaj potrawy
-
Wartości odżywcze
% wskazanego dziennego zapotrzebowania
- kcal 185 9 %
- białko 10 g 20 %
- węglowodany 20 g 6 %
- tłuszcz 6 g 8 %
Składniki
- 90 g polędwiczek wieprzowych
- 4 łyżki wywaru z włoszczyzny
- 20 g suszonych śliwek
- 20 g suszonej żurawiny
- 3 łyżki konfitury żurawinowej
- 30 g cebuli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- rozmaryn
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Mięso nacieramy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy krótko z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym.
- Następnie zawijamy polędwiczkę w folię aluminiową, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 1700C przez około 30 minut.
- Podczas pieczenia mięsa przygotowujemy sos. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym, dodajemy konfiturę z żurawiny, kilka łyżek wywaru z włoszczyzny, posiekane śliwki suszone i żurawinę. Dosypujemy rozmaryn, szczyptę soli i pieprzu. Całość dusimy przez 5 – 7 minut.
- Polędwiczki polewamy sosem i przyozdabiamy listkiem bazylii.