
325
- 60 minut (wraz ze studzeniem) Czas przygotowywania
- drugie śniadanie Pora dnia
- 6 Liczba porcji
- Dania wegetariańskie Rodzaj potrawy
-
Wartości odżywcze
% wskazanego dziennego zapotrzebowania
- kcal 233 11 %
- białko 13 g 25 %
- węglowodany 16 g 3 %
- tłuszcz 14 g 19 %
Składniki
- pół szklanki suchego i drobnego bulguru
- 1 szklanki bulionu warzywnego
- 1 pęczek bazylii
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 op. mozzarelli
- kilka żółtych pomidorków koktajlowych
- 1 dojrzały pomidor
- 1 ogórek
- sok z cytryny
- sól
- pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania
- Kaszę bulgur wsypujemy do naczynia i zalewamy ją wrzącym bulionem. Bulionu powinno być tyle, by był powyżej kaszy na około 1 cm.
- Następnie przykrywamy kaszę i odstawiamy, do czasu, aż bulion całkowicie się wchłonie.
- Bazylię blendujemy, dolewając oliwę z oliwek i sok z cytryny. Bazylię blendujemy tak, by pozostały fragmenty listków.
- Ogórka, pomidora i mozzarellę kroimy w kostkę.
- Gdy bulgur wystygnie, wzruszamy go widelcem i dodajemy sos bazyliowy, mozzarellę, pomidora, ogórek i pomidorki koktajlowe przekrojone w połowie.
- Dodajemy sól, pieprz i pozostałą oliwę, po czym dokładnie mieszamy.
Źródło:
Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Przygody Gatity
Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Przygody Gatity