
76
- 120 minut Czas przygotowywania
- obiad Pora dnia
- 7 Liczba porcji
- Dania wegetariańskie Rodzaj potrawy
-
Wartości odżywcze
% wskazanego dziennego zapotrzebowania
- kcal 106 5 %
- białko 3 g 6 %
- węglowodany 17 g 4 %
- tłuszcz 3 g 4 %
Składniki
- 2 duże cebule
- 3 duże papryki różnokolorowe
- 2-3 papryczki chilli
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 kg podłużnych pomidorów
- 6 łyżek octu winnego
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1,5 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczek soli
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Na początku bardzo drobno kroimy papryczki chilli
- Następnie parzymy i obieramy pomidory ze skóry a papryki kroimy w kosteczkę.
- Na rozgrzanym oleju zarumieniamy pokrojoną cebulę, papryczki chilli i czosnek.
- Po upływie 5 minut czosnek, cebulę i papryczki chilli przekładamy do garnka, do tego dodajemy papryki, pomidory, ocet oraz cukier.
- Później całą zawartość dusimy na małym ogniu do momentu aż salsa stanie się gęsta ( 60-80 minut)
- Później do całości dodajemy oregano, kumin, słodką paprykę, pieprz i sól, po czym jeszcze chwilę gotujemy.
- Po ugotowaniu przekładamy gorący sos do słoików. Słoiki muszą być wyparzone.
- Na koniec słoiki z salsą pasteryzujemy przez 15 minut.
Źródło:
Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Przygody Gatity
Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Przygody Gatity