Salsa chilli na zimę

przygotowany przez: mgr Agata Witowska (bloger kulinarny)
76
  • 120 minut Czas przygotowywania
  • obiad Pora dnia
  • 7 Liczba porcji
  • Dania wegetariańskie Rodzaj potrawy
  • Wartości odżywcze % wskazanego dziennego zapotrzebowania
    • kcal 106 5 %
    • białko 3 g 6 %
    • węglowodany 17 g 4 %
    • tłuszcz 3 g 4 %

Składniki

  • 2 duże cebule
  • 3 duże papryki różnokolorowe
  • 2-3 papryczki chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 kg podłużnych pomidorów
  • 6 łyżek octu winnego
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • ½  łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczek soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Na początku bardzo drobno kroimy papryczki chilli
  2. Następnie parzymy i obieramy pomidory ze skóry a papryki kroimy w kosteczkę.
  3. Na rozgrzanym oleju zarumieniamy pokrojoną cebulę, papryczki chilli i czosnek.
  4. Po upływie 5 minut czosnek, cebulę i papryczki chilli przekładamy do garnka, do tego dodajemy papryki, pomidory, ocet oraz cukier.
  5. Później całą zawartość dusimy na małym ogniu do momentu aż salsa stanie się gęsta ( 60-80 minut)
  6. Później do całości dodajemy oregano, kumin, słodką paprykę, pieprz i sól, po czym jeszcze chwilę gotujemy.
  7. Po ugotowaniu przekładamy gorący sos do słoików. Słoiki muszą być wyparzone.
  8. Na koniec słoiki z salsą pasteryzujemy przez 15 minut.

 

Źródło:
Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Przygody Gatity