
309
- 35 Czas przygotowywania
- obiad Pora dnia
- 2 Liczba porcji
- Dania z ryb i owoców morza Rodzaj potrawy
-
Wartości odżywcze
% wskazanego dziennego zapotrzebowania
- kcal 324 16 %
- białko 20 g 39 %
- węglowodany 36 g 13 %
- tłuszcz 12 g 16 %
Składniki
- mała porcja fileta z łososia (ok. 15 g)
- przyprawa do ryb
- torebka ryżu brązowego lub dzikiego
- mała główka sałaty lodowej
- ząbek czosnku
- ocet winny
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Łososia płuczemy i osuszamy. Delikatnie przyprawiamy mieszanką do ryb.
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Rybę grillujemy bezpośrednio na grillu bez użycia tłuszczu lub zawiniętą w folię z odrobiną wody (aby pozostał soczysty). Łososia możemy też upiec na patelni, podlewając wodą.
- Sałatę kroimy na drobne kawałki, przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem i odrobiną soli.
- Rybę, ryż i sałatę wykładamy na talerz. Ryż dodatkowo możemy polać sosem, który pozostał nam po przyrządzeniu łososia.