Wołowina na ostro

przygotowany przez: mgr Monika Żórawska (dyplomowany dietetyk)
446
  • 40 minut Czas przygotowywania
  • obiad Pora dnia
  • 2 Liczba porcji
  • Dania z mięsem Rodzaj potrawy
  • Wartości odżywcze % wskazanego dziennego zapotrzebowania
    • kcal 359 18 %
    • białko 13 g 26 %
    • węglowodany 13 g 3 %
    • tłuszcz 29 g 41 %

Składniki

  • 130 g wołowiny
  • 5 pomidorów cherry
  •  4 łyżki przecieru pomidorowego
  • ¼ szklanki soku pomidorowego
  • 20 g pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g prażonej cebuli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki miodu
  • pieprz Cayenne
  • pieprz chilli
  • zioła prowansalskie
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Wołowinę myjemy i kroimy na kawałki do gulaszu. Podsmażamy na oleju rzepakowym z ziołami.
  2. Pora kroimy w krążki, czosnek siekamy, a pomidory cherry kroimy na połówki.
  3. Do garnka wlewamy przecier i sok pomidorowy, wsypujemy prażoną cebulę i posiekany czosnek.
  4. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami, dodajemy miód, pomidory cherry i podsmażoną wołowinę.
  5. Wszystko dusimy na wolnym ogniu przez około 20 – 30 minut.