Zupa krem z zielonych szparagów z sezamem

121
  • 40 min Czas przygotowywania
  • obiad Pora dnia
  • 4 Liczba porcji
  • Dania wegetariańskie Rodzaj potrawy
  • Wartości odżywcze % wskazanego dziennego zapotrzebowania
    • kcal 380 19 %
    • białko 12 g 24 %
    • węglowodany 49 g 18 %
    • tłuszcz 16 g 23 %

Składniki

  • Pęczek szparagów
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • Masło klarowane do smażenia 2 łyżki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • Sól, pieprz
  • Ziarno sezamu (do podania)

Sposób przygotowania

  1. Cebule posiekać w kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  3. Ze szparagów usunąć twarde, zwłókniałe części i obrać je.
  4. Usmażoną cebule, ziemianki i szparagi zalać bulionem i gotować aż warzywa będą miękkie.
  5. Całość zmiksować.
  6. Sezam podprażyć na suchej patelni.
  7. Krem podawać z podprażonym sezamem.

SMACZNEGO!