Kategoria przepisów: Na słodko

Mięso – podstawa diety odchudzającej
Produkty pochodzenia zwierzęcego stanowią znaczną część naszego menu – mleko, sery, jajka, a także mięso to źródło pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Części z nich organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Białko pochodzenia zwierzęcego jest również znacznie lepiej przyswajalne niż to pochodzenia roślinnego. Co to oznacza? Po zjedzeniu 100 g mięsa... Czytaj dalej »
-
Czy jedzenie może uzależniać?
Co zrobić, gdy chcemy odżywiać się zdrowo i zgubić zbędne kilogramy, ale nie możemy przestać myśleć o jedzeniu, a przekąskami rekompensujemy sobie stres lub negatywne emocje? Czy polepszenie samopoczucia za pomocą jodzenia można porównać z piciem alkoholu? Okazuje się, że powstawanie uzależnienia od jedzenia działa w sposób podobny do mechanizmu uzależnień od substancji psychoaktywnych. ... Czytaj dalej »
-
Kofeina w odchudzaniu – pomaga czy przeszkadza? [fakty i mity]
Dieta i regularna aktywność fizyczna mogą okazać się niewystarczające żeby każdego dnia być w doskonałej formie. W takich sytuacjach pomagają suplementy diety, które stanowią połączenie najważniejszych dla naszego organizmu składników mineralnych oraz naturalnych wspomagaczy. Wiele z nich opiera swoje działanie na kofeinie. Niestety, u wielu osób kofeina nadal wzbudza mieszane uczucia, postanowiliśmy rozprawić się z... Czytaj dalej »
-
Węglowodany – postrach osób na diecie
Kiedy słyszymy słowo „węglowodany”, od razu przychodzą nam na myśl kostki cukru, ciasteczka oraz inne słodkie przyjemności, które przeszkadzają w uzyskaniu idealnej sylwetki. Węglowodany są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, co musimy o nich wiedzieć, żeby właściwie wykorzystać je w naszej diecie? Okazuje się, że mamy dostęp do różnych rodzajów węglowodanów – jedne są... Czytaj dalej »
-
Dieta owsiankowa – jak działa?
Owsianka słynie z wysokiego poziomu wartości odżywczych, stanowi bowiem bogactwo aminokwasów i białka, a także witamin. Warto zatem wdrożyć płatki owsiane do swojej diety
-
Okresowy post, czyli kilka słów o Intermittent Fasting
Intermittent Fasting, czyli okresowy post, który w ostatnim czasie zyskuje sporą popularność. Na czym polega i jakie korzyści niesie dla zdrowia?
-
Rolki – nie tylko dla dzieci
Jazda na rolkach to doskonały sposób na urozmaicenie treningu o coś nowego. Jakie zalety płyną z jazdy na rolkach i dlaczego warto jeździć w każdym wieku?
-
Joga – trening ciała i umysłu
Joga jest swoistym treningiem ciała oraz umysłu. Na czym zatem polega jej specyfika i dlaczego warto zacząć ćwiczyć?
-
Wiosna – uwaga na pyłki brzozy
Osób uczulonych na pyłki brzozy w Polsce jest tylko nieznacznie mniej niż osób mających alergię na pyłki traw. Jak sobie radzić z tą nieprzyjemną dolegliwością?
-
Stewia – zastąp cukier czymś zdrowszym!
Czy stewia rzeczywiście jest zdrowa i czy pomaga redukować nadmierną masę tłuszczową? Oto kilka faktów na temat stewii.
-
Zielone koktajle na wiosnę
Sok? Napój? Woda mineralna? Warto spróbować nieco odmiany i przyrządzić sobie pyszny, zielony koktajl! Sprawdźmy co należy o nich wiedzieć!
-
Siłownia czy fitness? Czy to to samo?
Kiedy wybrać fitness, a kiedy siłownię? I czym w ogóle różnią się te dwa sposoby treningu. Sprawdźmy i przekonajmy się od czego jest lepiej zacząć na początek!
-
Spalacz tłuszczu czy dieta?
Osiągnięcie dobrych rezultatów w zrzucaniu nadmiernych kilogramów wymaga dobrej strategii - przyglądnijmy się co warto wiedzieć o dwóch popularnych sposobach.