Udar mózgu – jak walczyć z nadwagą?

Jestem po udarze mózgu. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów?

Pytanie zadane przez: Wiesława

Pani Wiesławo,
dieta po udarze powinna być bardzo indywidualnie ustalona dla każdego pacjenta, ponieważ jak wiadomo udar może nieść za sobą duże spustoszenie w organizmie. Wszystko zależy od Pani sprawności po udarze, czasu kiedy on wystąpił, dodatkowych dolegliwości oraz ewentualnych jego następstw. Niewiele szczegółów umieściła Pani w wiadomości, dlatego postaram się ogólnie odpowiedzieć na temat diety po udarze mózgu.

U wielu pacjentów po przebytym udarze obserwuje się wzrost ciśnienia tętniczego krwi oraz podwyższone stężenie cholesterolu całkowitego. Czynniki te predysponują do wystąpienia kolejnego udaru, dlatego w diecie powinny zostać ograniczone nasycone kwasy tłuszczowe, a także żywność bogata w sód. Należy szczególnie uważać na produkty takie, jak: podroby, tłuste mięsa, smalec, masło oraz słone przekąski, paluszki, chipsy, konserwy i żywność typu Fast – food. Warto też ograniczyć używanie soli, aby odzwyczaić kubki smakowe od słonego smaku.

W diecie należy zadbać o odpowiednią ilość składników węglowodanowych. Mózg człowieka oraz cały układ nerwowy pozyskuje energię na drodze różnych przemian metabolicznych jedynie z glukozy. Dlatego przynajmniej połowę wartości odżywczej diety powinny stanowić węglowodany. Ich dobrym źródłem są kasze, ryż, makaron, pieczywo, miód i owoce.

Osoby po przebytym udarze mózgu powinny przede wszystkim zadbać o swoją dietę, tak aby była ona różnorodna i bogata w produkty o wysokiej jakości. Jadłospis należy odpowiednio zbilansować, najlepiej jakby obliczenia wykonał profesjonalista. Warto wybierać chude mięsa drobiowe, cielęcinę, mięso z królika. Dieta powinna zawierać dużo kolorowych warzyw i owoców, aby zrealizować zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne. Można sięgać po białko jaja kurzego. Uważać należy jednak na żółtko, ponieważ zawiera zwiększoną ilość cholesterolu. Warto sięgać po oleje roślinne takie, jak: oliwa z oliwek, olej sojowy, olej rzepakowy, olej z pestek winogron. Najlepiej dodawać je na surowo do zup, sosów i sałatek. Nie zapominajmy też o produktach mlecznych takich, jak: ser twarogowy chudy, mleko chude, jogurt naturalny.

Wybierając zdrowe i nieprzetworzone produkty, dbamy o nasz wygląd i dobre samopoczucie. Należy zaplanować pięć posiłków w ciągu dnia, spożywanych o stałych porach oraz codziennie dostarczać odpowiednią ilość wody niegazowanej. Zaleca się wypijać 1,5 – 2l wody codziennie.

191