

Regularne pory posiłków są niezwykle ważne nie tylko przy stosowaniu diet redukcyjnych, ale także dla zachowania zdrowia w życiu codziennym. Przestrzeganie stałych godzin posiłków poprawia metabolizm człowieka i sprzyja utrzymaniu smukłej sylwetki.
Można śmiało stwierdzić, że spośród dziesięciu zasad zdrowego żywienia regularne jedzenie ma najistotniejsze znaczenie. Tajemnica sukcesu w walce ze zbędnymi kilogramami tkwi właśnie w planowaniu posiłków. Nie chodzi o to, aby skrupulatnie pilnować wyznaczonych godzin i jeść z zegarkiem w ręku. Jeśli spóźnimy się z posiłkiem 15 minut lub zjemy go przed wyznaczonym czasem nic się nie stanie. Pilnować należy złotej zasady, żeby przerwy między kolejnymi posiłkami nie wynosiły więcej niż 3 – 4 godziny.
Jeść regularnie, czyli jak?
Jeżeli chodzi o ilość posiłków w diecie, to jest ona zależna od długości naszej aktywności w ciągu dnia. Zazwyczaj w naszym jadłospisie powinno znajdować się cztery lub pięć małych objętościowo posiłków. Śniadanie jest najważniejszym daniem w ciągu dnia. Powinno pojawić się maksymalnie do godziny po przebudzeniu. Najlepiej zjeść je zaraz po wstaniu z łóżka. W nocy organizm człowieka nastawiony jest na magazynowanie energii. W celu przestawienia go na tryb spalania kalorii, należy zjeść posiłek, tak aby organizm miał na czym pracować. Pełnowartościowe śniadanie powinno zawierać wszystkie składniki odżywcze, tj. białko, tłuszcz i węglowodany. Zaproponowałabym na przykład kanapkę z pieczywa żytniego na zakwasie z wędliną drobiową, liściem sałaty, pomidorem i szczypiorkiem. Warto wypić też szklankę chudego mleka. Zakłada się, że w codziennym jadłospisie śniadanie powinno dostarczać około 25% energii.
Obiad to największy objętościowo posiłek, składający się z pieczonego lub gotowanego mięsa, produktu objętościowego takiego, jak: kasza, ryż lub makaron oraz dużej porcji świeżych warzyw w postaci sałatki lub surówki. Dozwolone są także warzywa poddane obróbce termicznej. Zdarza się, że często w naszej diecie rezygnujemy z kolacji. Stanowi to duży błąd, ponieważ przerwa nocna nie może być zbyt długa. Ostatni posiłek zaleca się spożyć około trzy lub cztery godziny przed snem. Wybieramy tu raczej dania lekkostrawne. Można pozwolić sobie na różnego rodzaju ciekawe i kolorowe sałatki warzywne z sosem na bazie oliwy z oliwek i świeżych ziół. Do sałatki warto dodać łyżkę nasion słonecznika, sezamu lub pestek dyni. Pieczywo wieczorem jest dozwolone w umiarkowanej ilości.
Nie zapomnij o przekąskach!
Drugie śniadanie i podwieczorek to także ważne posiłki w naszym jadłospisie. Powinny być one małe objętościowo i stanowić jedynie przegryzkę. Doskonale w tej roli sprawdzą się owoce, mały jogurt naturalny, budyń lub kilka wafli ryżowych.
Dlaczego regularne jedzenie jest takie istotne?
Często zastanawiamy się dlaczego regularne jedzenie jest tak ważne? Wróćmy do czasów prehistorycznych i zwróćmy uwagę, że człowiek pierwotny nie miał możliwości spożywania posiłków w jednakowych odstępach czasu. Pożywienie było trudno dostępne i człowiek jadł wtedy, kiedy coś upolował. Po tak długim poście do mózgu wędrował impuls nerwowy z przekazem: „Nadchodzą czasy głodu i nie wiadomo, kiedy pojawi się następny posiłek. Trzeba magazynować zapasy!”. Kalorie odkładane były w postaci tkanki tłuszczowej na gorsze czasy. Człowiek pierwotny jednak prowadził bardzo aktywny tryb życia i tkankę tłuszczowa na bieżąco spalał. W momencie, kiedy człowiek współczesny odżywia się nieregularnie i robi długie przerwy pomiędzy posiłkami działa dokładnie taki sam mechanizm. Ten sam impuls nerwowy informuje o czasach głodu i potrzebie magazynowania tkanki tłuszczowej. Mimo, że zjemy mało to i tak kalorie zostaną zmagazynowane. Także warto zastanowić się, czy jedzenie tylko dwóch lub trzech większych posiłków w ciągu dnia popłaca?