
Domowy biały ser to jeden z ulubionych przysmaków wielu osób. Można go przyrządzać na wiele sposobów i zawsze smakuje wybornie. Białe sery to porcja wartościowych składników, które dostarczane do organizmu pozwalają na zachowanie jego dobrej kondycji. Warto wprowadzić chude sery do swojej diety, by cieszyć się ich smakiem oraz prozdrowotnym działaniem.
Jak powstaje ser twaróg?
Twaróg powstaje w skutek podgrzewania skwaszonego mleka. Podczas takiej obróbki dochodzi do rozdzielenia się ziarna twarogowego od serwatki. Właściwa masa zostaje zebrana i przygotowywana do sprzedaży.
Rodzaje białych serów
Pod terminem ser biały kryje się kilka różnych rodzajów tego produktu. Najbardziej podstawowym podziałem jest rozróżnienie na chudy ser i ser półtłusty. Jak sama nazwa wskazuje, podział ten odnosi do zawartości tłuszczu. Warto jednak pamiętać, że zawarte w twarogu lipidy są korzystne dla zdrowia i ulegają szybkiemu trawieniu. Ponadto istnieje grupa witamin (A, D, E, K), które są rozpuszczalne wyłącznie w tłuszczach, zatem obecność tych ostatnich jest konieczna, aby witaminy mogły być przyswojone przez organizm.
Ser twarogowy – wartości energetyczne
Sery białe to smaczna i niskokaloryczna przekąska, która jednocześnie dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Są zdecydowanie mniej kaloryczne niż ich żółte odpowiedniki, a do tego są lekkostrawne. W serze twarogowym półtłustym kalorie w 100 g produktu mają wartość około 175, natomiast ser biały chudy to kalorie oscylujące wokół poziomu 100. Nawet w wypadku sera półtłustego kalorie są szybko metabolizowane w organizmie, a zawarte w nim lipidy sprzyjają wspomnianemu już przyswajaniu witamin.
Ser biały na zdrowie!
Czy twaróg jest zdrowy? Zdecydowanie tak, dlatego warto włączyć go do codziennej diety. Jest przede wszystkim doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które bierze udział w budowie i regeneracji komórek. Dostarcza także do organizmu sporą dawkę wapnia, który jest jednym z budulców naszych kości oraz zębów. 100 g twarogu półtłustego zawiera wartości odżywcze pokrywające ponad 30% dziennego zapotrzebowania na witaminę B2 oraz B12. Witaminy z tej grupy mają świetny wpływ na stan naszej cery. Pamiętaj, aby przechowywać ser w lodówce!
Twaróg to zdrowie – także na diecie
Spożywanie sera białego na diecie nie powinno stwarzać zagrożenia. Nie posiada on zbyt wiele kalorii, natomiast daje uczucie sytości i tym samym skutecznie zaspokaja głód. Jest on więc wykorzystywany w wielu dietach jako rodzaj zdrowej przekąski, idealnej na śniadanie lub w ciągu dnia. Dostarcza do organizmu sporo wartościowych składników, co jest istotne podczas zmniejszonej lub ograniczonej ilości posiłków. Na spożywaniu twarogu oparta jest między innymi tak zwana dieta antyrakowa dr Budwig.
Przepisy z wykorzystaniem twarogu
W zależności od upodobań twaróg można przygotowywać na słodko lub na słono. Doskonałym pomysłem na obiad może być np. papryka faszerowana twarożkiem. Wyśmienitym deserem, któremu nikt się nie oprze, mogą być natomiast naleśniki nadziewane białym serem. Na kolację lub podwieczorek możesz zaserwować sałatkę z kaszy gryczanej z dodatkiem twarogu i pomidorów.
Biały ser na promienną cerę
Dzięki dużej zawartości witamin z gruby B biały ser doskonale wpływa na cerę. Można przygotować z niego maseczkę z dodatkiem miodu i soku z cytryny.