Sezon grillowy czas zacząć! Najlepsze przepisy na smaczne i zdrowe dania z grilla

Kiedy tylko na zewnątrz robi się nieco cieplej – na tyle, że możemy w końcu cisnąć zimowe kurtki głęboko na dno szafy – nabieramy ochoty na przebywanie na świeżym powietrzu. Niemal każdy przyzna, że nie ma nic przyjemniejszego niż spokojny, nieco leniwy wypoczynek z rodziną i przyjaciółmi na łonie natury. Co jest jego nieodłącznym elementem? Oczywiście grill! Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami i jeśli Ty także odkurzasz już swój sprzęt do grillowania, poznaj kilka prostych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy z grilla, które nie spowodują, że jeszcze przed latem będziesz zmuszony do przeprowadzenia radykalnej diety!

Grill w polskim wydaniu

Zdrowy grill raczej nie jest naszą mocną stroną. Najczęściej na ruszcie lądują tłuste kiełbasy, mocno przyprawione mięsa (klasyka gatunku, czyli karczek), boczek… Wiele osób nawet robiąc szaszłyki, nie uwzględnia w nich warzyw, a jedynie różne rodzaje mięs, ewentualnie cebulkę. Choć grillowanie na pewno ma przewagę nad smażeniem w głębokim oleju, nadal jest mocno kaloryczne – szczególnie to w polskim wydaniu. Zdrowe sałatki, jako dodatek do grillowanych mięs, również nie są zbyt powszechne. Ale nie wszystko stracone! Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zorganizować grill w zdecydowanie zdrowszym wydaniu.

Zdrowy grill – podstawowe zasady

Staraj się wybierać w miarę możliwości chude mięsa (drób, chudą wołowinę), ryby, warzywa, owoce morza – doskonale nadają się do grillowania i świetnie smakują. Przygotowuj marynaty na bazie świeżych, naturalnych ziół. Są o wiele smaczniejsze i bardziej aromatyczne niż chemiczne wzmacniacze smaku.

Nie grilluj mięsa dłużej niż to konieczne – zbyt długo grillowane mięso staje się suche, twarde i o wiele bardziej ciężkostrawne. Przed każdym grillowaniem dokładnie wyczyść ruszt, aby nie kłaść potraw na starym tłuszczu. Najlepiej zaś używaj specjalnych tacek do grillowania. Dzięki nim tłuszcz nie będzie skapywał bezpośrednio do ognia, a co za tym idzie, nie będzie się wypalał (wówczas powstają niebezpieczne dla zdrowia związki).

Grill – przepisy smaczne i zdrowe

Na początek przepyszna sałatka z grillowanego kurczaka i ananasa.

Przypraw filet z kurczaka wedle własnych upodobań (oczywiście przy pomocy aromatycznych ziół, zrezygnuj z soli, bo nie jest potrzebna). Grilluj kurczaka i ananasa (owoce nieco krócej). Pokrój składniki na mniejsze kawałki, dodaj garść świeżego szpinaku i jedną cienko pokrojoną czerwoną cebulkę. Jeśli lubisz wyraziste smaki, przygotuj sos do sałatki. Odrobinę oliwy z oliwek wymieszaj z łyżeczką musztardy, łyżeczką soku z cytryny i (opcjonalnie) łyżeczką miodu. Tak przygotowanym sosem skrop sałatkę. Gotowe!

A teraz ryba z grilla – np. dorsz.

Filety rybne oprósz odrobiną pieprzu i soli morskiej. Ułóż na folii. Pokrój opakowanie pomidorków koktajlowych, kilka czarnych oliwek, jedną szalotkę. Wymieszaj całość z kilkoma liśćmi świeżej bazylii, paroma gałązkami tymianku, 2-3 łyżkami oliwy z oliwek. Tak przygotowane warzywa wyłóż na rybę, zamknij w folii i grilluj nie więcej niż 10 minut.

Warzywa z grilla – smaczne i zdrowe. Naprawdę!

Jeśli chodzi o grillowane warzywa, tutaj w zasadzie panuje pełna dowolność. Ciekawą propozycją są szaszłyki warzywne. Jak i z czego je przygotować? Na przykład ze świeżej czerwonej papryki, cukinii, bakłażana, cebulki, pieczarek, pomidorków koktajlowych. Wybrane warzywa pokrój na małe kawałki. Możesz przygotować do nich marynatę ze świeżych ziół, na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny, aby były jeszcze bardziej aromatyczne. Na specjalne patyczki do szaszłyków nadziewaj kolejne warzywa, a następnie grilluj z każdej strony (całość około 15-20 minut). Smacznego!

1 409

Tylko u nas!

3 komentarzy na “Dorsz – najzdrowsza z ryb!

  1. meliskann
  2. rafalala
  3. derka dd

Dodaj komentarz