
Soczewica swoją popularność w polskiej kuchni zawdzięcza przede wszystkim wegetarianom i weganom, którzy wykorzystując jej wartości odżywcze, stosują to warzywo strączkowe jako zamiennik białka zwierzęcego. Jednak zalet delektowania się smakiem soczewicy jest znacznie więcej i powinni korzystać z nich wszyscy ci, którzy cenią sobie zdrowy tryb życia i odżywiania.
Jak soczewica trafiła na nasze stoły?
Uprawa soczewicy jako kulinarnego przysmaku i źródła substancji odżywczych rozpoczęła się kilka tysięcy lat temu, na Bliskim Wschodzie. Szybko doceniono jej właściwości i jej popularność rozprzestrzeniła się na całym świecie. Uprawia się ją na wszystkich kontynentach, w miejscach o bardzo łagodnym klimacie. W Polsce hodowana jest rzadko ze względu na duże zmiany temperatur powietrza.
Odmiany soczewicy – jaką wybrać?
Jadalną częścią soczewicy są jej nasiona i to właśnie one dzielą się na kilka odmian, które nieznacznie różnią się właściwościami i smakiem. Soczewica czerwona należy do najchętniej wybieranych odmian ze względu na łatwość i szybkość przygotowania. Soczewica zielona wymaga przed gotowaniem wcześniejszego namaczania. Po obróbce termicznej zachowuje sypkość, dlatego idealnie nada się np. do sałatek. Soczewica żółta ma łagodny smak i szybko się rozgotowuje. Sprawdzi się jako główny składnik kremowych zup. Soczewica brązowa charakteryzuje się wyrazistym smakiem i wymaga długiego gotowania. Soczewica czarna może być smacznym dodatkiem do orientalnych dań lub uzupełnieniem potraw na bazie ryżu.
Soczewica na zdrowie!
Nasiona tej rośliny strączkowej to spora dawka zdrowia w smacznej postaci. Nie jest to posiłek tuczący, gdyż soczewica to kalorie w wysokości około 350 w 100 gramach suchego produktu. Przede wszystkim w soczewicy jest białko łatwo przyswajalne przez ludzki organizm, co sprawia, że jest idealnym zamiennikiem białka zwierzęcego. Soczewica ma wartości odżywcze, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Zawiera dużą ilość taniny, która według naukowców wykazuje działanie antynowotworowe. W jej składzie znajduje się także wapń i fosfor, które wzmacniają kości oraz zęby. Oprócz tego w soczewicy znajduje się spora ilość potasu, sodu, magnezu oraz witamin z grupy B.
Soczewica jadalna – zastosowanie w dietach
Soczewica, jako doskonałe źródło białka często stosowana jest w dietach wegetariańskich i wegańskich. Dzięki swoim właściwościom dostarcza mnóstwo wartościowych składników odżywczych potrzebnych do właściwego funkcjonowania organizmu. Jej spożywanie zalecane jest w diecie DASH, gdzie jest jednym ze składników dostarczających dużej dawki błonnika pokarmowego.
Jak gotować soczewicę?
Jest to warzywo, które daje mnóstwo możliwości przygotowania ciekawych potraw. Ma neutralny smak, więc można doprawić ją według własnych preferencji. Gotowanie soczewicy różni się w zależności od jej rodzaju. Najkrócej gotuje się odmianę żółtą i czerwoną. W przypadku soczewicy zielonej gotowanie będzie trwać dłużej. Pamiętaj, że ziarenka chłoną dużo wody i zwiększają swoją objętość. Z produktu możesz przygotować pyszne i oryginalne dania, np. pasztet z soczewicy zielonej. A jak gotować soczewicę czerwoną, aby była smaczna? Możesz przygotować z niej sycącą i aromatyczną zupę krem, która z pewnością zachwyci Twoich gości.