
Naturalne soki są uważane za prawdziwą bombę witaminową (zawierają m.in. witaminy A, E, C i B). Obecne są w nich również minerały, kwas foliowy, antyoksydanty, magnez, cynk, potas i wapń. To niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu dawka mikroelementów.
Sama technika wyciskania jest dla zdrowia organizmu bardzo istotna: dzięki niej owoce i warzywa pozbawiane są niestrawnego błonnika, jednocześnie ułatwia ona wydobycie wszystkich związków odżywczych – i to w większej ilości! Dzięki temu szklanka soku dziennie dostarcza naszemu organizmowi niezbędnej dawki witamin i minerałów, życiodajnej wody oraz nierzadko unikalnych walorów smakowych.
Bogata w owoce i warzywa dieta stymuluje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania, zapewniając mu również barierę ochronną przed wieloma dolegliwościami.
Choć picie samych soków jest możliwe (głównie ze względu na właściwości oczyszczające), nie jest zalecane długotrwałe stosowanie diety w oparciu o nie, gdyż mają stanowić jedynie uzupełnienie codziennego jadłospisu. Powinniśmy pamiętać o spożywaniu takich pokarmów jak ryby, mięso oraz ziarna. Wszelkie zmiany dotyczące ewentualnej diety, którą stosujemy, a którą chcemy wzbogacić o spożycie soków, powinny być konsultowane z lekarzem – on najlepiej wie, jak twój organizm zniesie restrykcyjne zasady odżywiania.
Jak wyciskać soki?
Na rynku dostępne są różne modele wyciskarek do soków. Każda z nich ma jednak to samo zadanie: oddzielić sok od miąższu owoców i warzyw. Przy dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na to, czy szybko i prosto można daną sokowirówkę wyczyścić. Inaczej codzienne wciskanie soków stanie się szybko udręką.
Dbanie o czystość w przypadku sokowirówek jest także niezwykle ważne dlatego, że w przeciwnym wypadku mogą pojawić się w niej bakterie. Jeśli chodzi o czyszczenie trudno dostępnych miejsc, warto namoczyć je uprzednio w ciepłej wodzie, skorzystać z płynu do mycia naczyń lub szczoteczek o wąskiej główce (nawet tych do mycia zębów). Z kolei w wywabianiu plam z soków przydatny jest roztwór octu spirytusowego (jedna część octu na dwie części wody).
Jak przygotować produkty do wyciskania?
Nie należy spieszyć się z przygotowywaniem produktów, gdyż utracą one swoje substancje odżywcze na skutek utlenienia. Owoce i warzywa trzeba podzielić lub pokroić na kawałki, które ułatwią wyciskanie, tuż przed podjęciem tej czynności. Uprzednio oczywiście warto obrać je ze skórki, szczególnie ananasa, mango, papaję, owoce cytrusowe i banany.
Przepisy na koktajle oczyszczające i odtruwające
Zielono mi
To przepis na sok, który świetnie wpłynie na proces oczyszczania twojego organizmu, jednocześnie zapewniając odpowiednią dawkę energii. To zasługa natki pietruszki, posiadającej właściwości moczopędne, jak również zawierającą dużą dawkę cynku i śladowe ilości soli mineralnych. Seler z kolei wpływa korzystnie na wątrobę i skutecznie wspomaga układ immunologiczny.
Składniki
- 100 g brokułów
- 100 g jarmużu
- 25 g natki pietruszki
- 200 g jabłek
- 50 g selera
Warzywa należy zmiksować przy użyciu sokowirówki, przelać do szklanki i podawać z lodem.
Wartość odżywcza
- Kcal 228
- Witamina A 10574 mcg
- Witamina C 365 mg
- Selen 5,14 mcg
- Cynk 1 mg
Siedmiu muszkieterów
To prawdziwa energetyczna bomba, zawierająca przy tym składniki ułatwiające oczyszczanie organizmu, dzięki właściwościom moczopędnym. Ma przy tym również znaczący wpływ na uzupełnienie niedoborów witamin i minerałów.
Składniki
- 90 g marchwi
- 50 g papryki zielonej
- 25 g szpinaku
- 25 g cebuli
- 50 g selera
- 90 g ogórka
- 50 g pomidorów
- Sól morska
Najlepiej wszystkie składniki po kolei zmiksować w sokowirówce. Należy również doprawić sok solą i pieprzem do smaku.
Wartość odżywcza
- Kcal 115
- Witamina A 28009 mcg
- Witamina C 105 mg
- Żelazo 2,41 mg
- Potas 1065 mg
- Selen 2,5 mg
- Cynk 0,8 mg
Arbuzowe szaleństwo
Arbuz posiada właściwości moczopędne, przyspieszając przy tym krążenie płynów ustrojowych. Za sprawą takiego działania toksyny mogą zostać usunięte z organizmu wyjątkowo szybko. Z kolei pestki zawierają dużą ilość soku, dlatego również należy je wykorzystać w procesie przetwarzania.
Składniki
- ćwiartka arbuza, czyli około 300 g miąższu
- 125 g malin
Miąższ z arbuza należy przed wrzuceniem do sokowirówki podzielić na mniejsze kawałki. Następnie zalecane jest umieszczenie ich w sokowirówce, razem z malinami. Można także dodać kilka kostek lodu.
Wartość odżywcza