
Okres Świąt Bożego Narodzenia kojarzony jest z rodzinnymi spotkaniami przy wigilijnym stole. Często zdarza się, że zasiadając do wspólnego posiłku pozostajemy przy nim przez kilka godzin, a czasem przez całe popołudnie i wieczór. Przy rozmowach czas mija szybko i zdarza się, że w towarzystwie nie kontrolujemy ilości spożywanego jedzenia. Często zdajemy sobie sprawę, jak dużo zjedliśmy dopiero, kiedy wyjdziemy zza stołu. Pojawia się uczucie przejedzenia, pełności w żołądku, a czasem także zgaga i niestrawność.
Objawy przejedzenia
Pojawienie się uczucia sytości jest pierwszym sygnałem, który wysyła organizm w celu zakończenia procesu konsumpcji. Kiedy przesadzimy z ilością spożywanego jedzenia pojawia się wrażenie nadmiernego wypełnienia żołądka, zgaga, wzdęcie, odbijanie i czkawka. Następstwem przejedzenia mogą być zaparcia i nudności.
Domowe sposoby na przejedzenie
Sposobów walki z pełnym żołądkiem jest wiele, ale nie wszystkie bywają skuteczne. Niektórym osobom pomagają jedne, a innym drugie. W pierwszej kolejności warto sięgnąć po herbaty wspomagające trawienie. Napar z czarnej herbaty pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Herbatki ziołowe wykazują działanie oczyszczające. Wiele z nich pobudza przemianę materii. Przy niestrawności warto sięgnąć po napar z mięty pieprzowej, dziurawca lub imbiru. Ponadto korzeń imbiru będzie wykazywał działanie rozgrzewające. Osłonowo na żołądek zadziała kleik z siemienia lnianego, który dodatkowo łagodzi zgagę i przyspiesza pracę jelit. Pomocne bywają także domowe nalewki, szczególne właściwości wspomagające trawienie wykazuje wódka z czarnym pieprzem. Czasami wystarczy zwiększyć nieco aktywność po posiłku, aby pobudzić trawienie. Doskonałym pomysłem będzie krótki spacer w spokojnym tempie. Pamiętajmy, że wzmożony wysiłek z pełnym żołądkiem może okazać się zgubny. Dlatego siłownia, jogging lub fitness po dużym posiłku nie są wskazane. Organizm człowieka jest tak skonstruowany, że najwięcej energii potrzebuje narząd pracujący. Podczas wzmożonej aktywności fizycznej największą pracę wykonują mięśnie szkieletowe i to one otrzymują najwięcej energii. Inne narządy są w tym momencie słabiej ukrwione i spowalniają swoja pracę. Dlatego też nie warto ćwiczyć z pełnym żołądkiem, ponieważ spowolnione zostają procesy trawienne.
Dieta przy niestrawności
Kiedy już pojawi się uczucie przejedzenia warto zastosować się do kilku wskazówek dietetycznych w celu zmniejszenia dolegliwości. Pamiętajmy, aby zastosować dietę lekkostrawną. Przyrządzane potrawy powinny być gotowane lub pieczone. Smażone mięso pochłania znaczne ilości tłuszczu, co zdecydowanie obciąża układ trawienny. Ponadto w czasie smażenia wydzielają się kwasy tłuszczowe typu trans, które są ciężkostrawne. Przeważać w diecie powinny tłuszcze pochodzenia roślinnego takie, jak: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej pestek winogron lub olej słonecznikowy. Unikajmy żywności wysoko przetworzonej, konserwowej i mrożonych dań gotowych. Postarajmy się wyeliminować z jadłospisu napoje gazowane, ponieważ zawierają dwutlenek węgla, który niepotrzebnie rozszerza żołądek, powodując uczucie wypełnienia. Niewskazane są używki takie jak alkohol i kawa. Duże ilości słodyczy, czekolady i kakao mogą potęgować problem zaparć. Po świątecznym przejedzeniu nie zapominajmy o wypijaniu odpowiedniej ilości wody niegazowanej, która skutecznie filtruje i oczyszcza organizm.