
Na zakupach w sklepach spożywczych zalewa nas ogromna masa produktów, które wyglądają apetycznie i mają atrakcyjne ceny, ale niekoniecznie są dla nas zdrowe. Warto podczas codziennych zakupów kierować się listą rzeczy, które na pewno będą nam smakować i nigdy nam nie zaszkodzą. Możesz je bez zastanowienia wkładać od razu do koszyka!
- Awokado – najlepsze, niezawierające fruktozy źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, pomagających w rozpuszczaniu w tłuszczach witamin A, D, E i K. Jedzenie tego owocu jest zalecane jako profilaktyka nowotworów. Można je np. dodawać do sałatek czy mielić na pastę do prostych i pysznych kanapek.
- Brokuł – zawiera mnóstwo witamin C i K, a przy tym niewiele kalorii. Jest źródłem fito związków, jak indole i sulforfan, które działają przeciwnowotworowo. Pysznie smakują jako zblendowana zupa-krem, a także w duecie z mięsem. Sałatka na bazie brokułów podbije natomiast serca uczestników każdego przyjęcia.
- Brukselka – znajdziemy w niej mnóstwo beta karotenu, witamin B6, E, K oraz seleny. To kolejne warzywo, które wykazuje działania antyrakowe. Przy tym wszystkim to kapustne warzywo jest sycące i ma ciekawy smak.
- Piersi indycze – zdrowsza alternatywa dla popularnych piersi kurzych, które często są przepełnione antybiotykami. To świetne, a przy tym nietuczące źródło białka i aminokwasów. Najbardziej dietetyczna najsmaczniejsza wersja to pierś indycza upieczona w folii.
- Łosoś – jedna z bardziej lubianych ryb, przy tym jedna z najtłustszych, jednak akurat w tym przypadku to dobrze, bowiem dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe omega-3 to wybawienie. Łososia dobrze jest upiec lub usmażyć z ziołami.
- Jajka – dość oczywisty produkt podczas codziennych zakupów, choć swego czasu zrobiono mu złą reklamę. Pojawiła się wtedy informacja, że jaja maja dużo cholesterolu. To nieprawda, przynajmniej nigdy tego nie udowodniono. Można bez obaw zjeść ich nawet 10 w tygodniu.
- Siemię lniane – doskonałe źródło kwasów omega-3, pod warunkiem, że jest świeżo zmielone. Pomaga na problemy żołądkowe, m.in. na zaparcia. Dobrze smakuje jako dodatek do jogurtu, element musli i zagęszczacz w zupach.
- Czosnek – znany jako naturalny antybiotyk, wykazuje też inne pozytywne działania, m.in. obniża poziom cholesterolu i trój glicerydów. Przeciwdziała zapaleniom żył i komórek naszego ciała oraz stresom oksydacyjnym. Można go dodawać jako przyprawę, co podbije smak każdego dania, na kanapkach, a nawet w całości.
- Cebula – prozaiczna, ale niezbędna w większości dań. Wzmacnia układ krwionośny i serce, a przy tym dodaje charakteru każdej potrawie. Dzięki swojemu ostremu smakowi stanowi idealny składnik sałatek, past, zup itp. Mało osób pamięta także, że cebula zawiera znacznie więcej witaminy C niż cytryna, dzięki czemu wpływa zbawiennie na układ odpornościowy. To właśnie sprawiło, że swego czasu była niezwykle popularnym warzywem podczas wielomiesięcznych wypraw morskich.
- Jogurt naturalny – bogaty w wapń i probiotyki. Naturalny nie zawiera barwników i cukrów, więc jest zdrowy, a zmieszany ze świeżymi owocami czy musli – pysznie smakuje. W odróżnieniu do jogurtów owocowych nie zawiera cukru. Jest także wskazany podczas epizodów zaburzenia flory bakteryjnej w błonach śluzowych. Poza tym stanowi niezwykle wygodną przekąskę w biurze i szkole. Gęsty sprawdzi się doskonale jako zastępnik majonezu w sosach i dipach.