
Udko kurczaka jest źródłem białka najchętniej włączanym do jadłospisu. Proste w przygotowaniu, smaczne i pożywne mięso z kurczaka rzeczywiście zawiera duże ilości białka, jednak trudno nazwać je najlepszym źródłem białka…
Wokół tego rodzaju mięsa wciąż krąży wiele legend dotyczących dużej ilości antybiotyków i hormonów stosowanych w czasie chowu kurcząt, które są szkodliwe dla zdrowia człowieka. Choć nie wszystkie z nich są prawdziwe, faktycznie kupowanie mięsa pochodzącego z niesprawdzonego źródła może być niebezpieczne.
Jednak, nawet jeżeli kupujemy mięso z najlepszych źródeł, to wciąż nie powinniśmy skupiać się wyłącznie na walorach smakowych. Należy pamiętać, że mimo kruchego i delikatnego mięsa i chrupkiej skórki udko z kurczaka, obok skrzydełek jest także bardzo kaloryczne i zwyczajnie tłuste. Można spróbować wybrnąć z tej sytuacji, zdejmując skórę, a mięso gotując zamiast piec. Jeśli jednak smak gotowanego mięsa nie jest Twoim ulubionym, warto poszukać dla siebie alternatywnego źródła białka.
Dieta bogata w białko
Dieta bogata w białko jest dla prawidłowego funkcjonowania organizmu niezwykle ważna, jednak wybierając produkty bogate w białko, warto dokładnie poznać ich zawartość odżywczą i zdecydować się wyłącznie na te, które zapewniają odpowiednie składniki pokarmowe i są dla zdrowia człowieka zupełnie bezpieczne. Jakie produkty o dużej zawartości białka wybierać?
Do czego jest nam potrzebne białko?
Białko jest niezwykle istotnym składnikiem zbilansowanej diety, którego nie powinno zabraknąć w codziennym jadłospisie. To podstawowy budulec mięśni i najlepszy motywator metabolizmu. Z tego właśnie powodu białko jest szczególnie doceniane przez osoby odchudzające się czy też pracujące nad rozbudową tkanki mięśniowej. Poza tym białko jest ważnym składnikiem płynów ustrojowych organizmu, bierze udział w regeneracji wszystkich dużych tkanek, a także wspomaga proces usuwania toksyn.
Łatwo zauważyć, że bez dostarczenia jego odpowiedniej ilości niemożliwe jest prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Ilość białka w diecie bardzo ściśle wiąże się z indywidualnym zapotrzebowaniem energetycznym. W związku z tym przyjmuje się, że optymalna, dzienna ilość białka w diecie dla osoby dorosłej powinna wynosić około 0, 75 g na każdy kolejny kilogram ciała. W związku z tym dobra znajomość produktów zawierających białko, które można włączyć do swojego jadłospisu jest po prostu niezbędna. Pora zatem zadać podstawowe pytanie – w czym jest najwięcej białka?
Co ma dużo białka?
Najlepsze białko to białko pełnowartościowe, czyli takie, które zawiera wszystkie najważniejsze aminokwasy, również egzogenne. Wiele osób zadaje sobie pytanie, w jakich produktach jest białko. Okazuje się, że odpowiedź na to, co zawiera dużo białka jest bardzo prosta. Otóż przede wszystkim są to wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego oraz niektóre rośliny.
Prawdziwymi liderami w zakresie zawartości białka są między innymi jajka, w których dominują proteiny łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Włączając je do swojej diety, warto jednak pamiętać, aby zgodnie z zaleceniami dietetyków nie łączyć ich z kwasami nasyconymi występującymi w niektórych produktach. Kolejnym białkowym liderem jest bardzo popularny i niezwykle smaczny biały ser. Oprócz dużej zawartości białka, produkt ten jest cennym źródłem wapnia, kolejnego składnika odpowiadającego za wiele ważnych procesów zachodzących w organizmie.
Jakie jeszcze produkty zawierają białko? Do grona produktów o wysokiej zawartości łatwo przyswajalnego białka zaliczają się także ryby (zwłaszcza łosoś, tuńczyk i pstrąg), które oprócz niego dostarczają bardzo ważnych dla zdrowia kwasów omega oraz węglowodanów. Listę zamykają nasiona i orzechy dostarczające także kwasów jednonasyconych i korzystnych dla zdrowia tłuszczy. Jednak ze względu na ich dużą kaloryczność należy spożywać je z umiarem. Wartościowym źródłem białka jest ponadto mięso z indyka, ale podobnie jak w przypadku mięsa kurczaka, warto pamiętać, by wybierać wyłącznie te produkty, które posiadają wszystkie niezbędne certyfikaty jakości będące potwierdzeniem miejsca pochodzenia mięsa.