
Wątróbka jest produktem, który wywołuje skrajne emocje – posiada tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jedni zachwycają się jej smakiem i wysoką zawartością składników odżywczych, inni natomiast nie wyobrażają sobie, że mogliby w ogóle spróbować dania z wątróbki, zarzucając jej dużą zawartość toksyn. Jaka jest zatem cała prawda o wątróbce? Warto wprowadzić ją do swojej diety, czy może lepiej z niej zrezygnować?
Z całą pewnością wątróbce nie można odmówić właściwości odżywczych. Zawiera bowiem wiele witamin i innych składników ważnych dla zachowania zdrowia. Poznajmy zatem najważniejsze właściwości wątróbki i sprawdźmy, jak zrobić dobrą wątróbkę, tak by przekonać do niej nawet największych sceptyków.
Wartości odżywcze wątróbki
Bez względu na to, czy lubimy jej smak czy też nie, zdecydowanie nie możemy lekceważyć wartości odżywczych wątróbki. To niezwykle ważne źródło cennych minerałów (żelaza, miedzi, cynku) i witamin (B2, B12, A i D). Poza wymienionymi składnikami wątróbka zawiera także duże ilości kwasu foliowego (wit. B9) oraz witaminy PP czyli B3. 100 g wątróbki to aż połowa zalecanej dziennej dawki witaminy odpowiedzialnej za wiele istotnych funkcji układu pokarmowego i nerwowego, uczestniczącej w przemianie węglowodanów, tłuszczy i białek, usprawniającej działanie naczyń krwionośnych i pracę mózgu.
W zależności od rodzaju, wątróbka może wyróżniać się większą lub mniejszą zawartością poszczególnych składników. Na przykład wątróbka wieprzowa zawiera najwięcej żelaza oraz duże ilości witaminy D. Wątróbka wołowa posiada najwięcej witaminy B2 i B12, a jednocześnie jest najmniej kaloryczna ze wszystkich pozostałych. Wątróbka drobiowa wykazuje właściwości związane z bardzo dużą zawartością kwasu foliowego, a cielęca może się poszczycić największą zawartością cynku.
Decyzja dotycząca wyboru tej najlepszej powinna być podyktowana oczywiście walorami smakowymi, ale też indywidualnym zapotrzebowaniem organizmu na poszczególne składniki. Dla przykładu, osoby zmagające się z niedokrwistością powinny zdecydować się na wątróbkę wieprzową, która zawiera ogromne pokłady żelaza. Ze względu na duże ilości cholesterolu, ze spożywania wątróbki powinny zrezygnować osoby zmagające się ze schorzeniami układu krążenia.
Jak przyrządzić wątróbkę?
Wątróbka jest produktem specyficznym, który musi zostać umiejętnie przyrządzony. Jak zatem przygotować wątróbkę, by wydobyć z niej wszystko, co najlepsze, a przy tym móc rozkoszować się jej smakiem? Najpopularniejszym sposobem przyrządzania wątróbki jest jej smażenie. Niewiele osób potrafi jednak zrobić to dobrze, przez co wątróbka staje się twarda i nieapetyczna. Jak prawidłowo usmażyć wątróbkę? Sekretem jest czas jej przygotowania – im krótszy, tym wątróbka smakuje lepiej. Długie smażenie powoduje jej twardnienie, podobnie jak solenie w czasie obróbki termicznej.
Aby wątróbka była dobrze przygotowana i smaczna, należy wrzucić ją na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiany kolor z obydwu stron. Gotową można doprawić solą i pieprzem wedle uznania (najlepiej smakuje ze smażoną cebulką). To najbardziej tradycyjna metoda przyrządzania wątróbki, choć można ją oczywiście przygotowywać na wiele sposobów, w zależności od własnych upodobań smakowych, na przykład w formie aromatycznego gulaszu, pasztetu, czy też chrupiących placuszków.
Miłośników słodko-ostrych smaków z pewnością zadowoli smażona wątróbka podawana z jabłkiem czy też sałatka truskawkowa z wątróbką. Do smaku wątróbki warto także przekonać najmłodszych smakoszy, dla których prawidłowego rozwoju jej wartości odżywcze są bardzo ważne. Aby móc bezpiecznie rozkoszować się smakiem wątróbki, należy wybierać wyłącznie te produkty, które spełniają wszystkie standardy dotyczące jakości, będące dowodem na to, że pochodzą od zwierząt z hodowli znajdujących się pod nadzorem weterynaryjnym.