

Wiosna to czas wielu przemian, przede wszystkim zmienia się otaczające nas środowisko. Przechodzimy na czas letni, dzień staje się coraz dłuższy, a temperatura się podnosi. Robimy w domach wiosenne porządki, odświeżmy garderobę, zdejmujemy warstwy grubych ubrań i naszym oczom w lustrze objawiają się nagromadzone zimową porą fałdki i zbędne kilogramy. Postanawiamy coś z tym zrobić i dokonać przemiany w naszym wyglądzie.
Dobry czas na odchudzanie
Tak naprawdę nie ma jednego, dobrego momentu na odchudzanie. Każda pora jest odpowiednia. Musimy czuć wewnętrzną potrzebę zmiany i chęć podjęcia wyzwania. Tylko wtedy nasza walka może zakończyć się sukcesem. Wiele osób decyduje się na odchudzanie wiosną, ponieważ łatwiej zmobilizować się do aktywności na świeżym powietrzu. Ponadto dostępność świeżych warzyw i owoców jest zdecydowanie większa niż zimą a, co za tym idzie, łatwiej urozmaicić i zbilansować dietę. Niektórzy czują zwiększoną mobilizację, ponieważ stawiają sobie za cel osiągnięcie idealnej sylwetki do wakacji. Podejmują próbę zrzucenia zbędnych kilogramów, aby lepiej prezentować się na plaży w bikini i lekkich, zwiewnych ubraniach. Niektórzy wykupują wcześniej zagraniczne wycieczki i dzięki temu łatwiej odnajdują motywację do walki z nadwagą i otyłością. Niestety podejmowanie takich postanowień w określonych ramach czasowych często bywa zgubne i odbija się w postaci efektu jo-jo.
Jak schudnąć skutecznie?
Decydując się na podjęcie walki z nadwagą lub otyłością, nie należy zakładać, żadnych przedziałów czasowych. Dieta, to styl życia i sposób odżywiania, a nie chwilowy jadłospis. Dlatego, jeśli czujemy, że dojrzeliśmy do podjęcia decyzji o odchudzaniu, nie szukajmy modnych metod opartych na nieracjonalnych dietach. Często diety takie charakteryzują się bardzo niską kalorycznością, która nie jest w stanie zrealizować naszego zapotrzebowania na poziomie Podstawowej Przemiany Materii (PPM). Takie metody przynoszą zazwyczaj więcej szkody niż korzyści. Przede wszystkim wyczerpują zasoby witamin i składników mineralnych zmagazynowanych w organizmie. Prowadzą do niedoborów, osłabienia i wyniszczenia, a w skrajnych przypadkach nawet do anemii i innych chorób.
Pamiętajmy, że bezpieczna jest jedynie powolna utrata wagi, kształtująca się poziomie średnio jednego kilograma tygodniowo. Miesięcznie daje nam to nawet 4 – 5 kilogramów. Zawsze warto odchudzać się pod czujnym okiem specjalisty. Dietetyk nie tylko odpowiednio dobierze kaloryczność jadłospisu, ale także na bieżąco będzie monitorował postępy w odchudzaniu. Ponadto zbilansuje dietę i wykluczy ryzyko niedoborów składników odżywczych, mineralnych i witamin. Wsparcie dietetyka jest szczególnie potrzebne w momentach kryzysowych, kiedy następuje zahamowanie spadku wagi lub brakuje nam motywacji do dalszej walki.
Istotną kwestią jest także zadbanie o aktywność fizyczną. Dieta w połączeniu z ćwiczeniami sprawia, że poza spadkiem zbędnych kilogramów bardzo poprawia się wygląd zewnętrzny i sylwetka. Przy regularnych treningach następuje zmniejszenie obwodu talii, brzucha i ud. Wraz z nastaniem ciepłych, wiosennych dni można zaplanować aktywność na świeżym powietrzu. Świetnym pomysłem będzie jogging, nornic walking, gimnastyka na trawie lub jazda na rowerze.