Zagęstniki, stabilizatory, emulgatory – sprawdź, co musisz o nich wiedzieć! (czyli ogólnie o dodatkach do żywności)

Emulgatory, zagęstniki i stabilizatory to dodatki spożywcze, które występują w wielu produktach spożywanych przez nas każdego dnia. Niektóre z nich mogą być szkodliwe dla zdrowia i źle wpływać na samopoczucie człowieka, jednak obecność niektórych w wybranych artykułach spożywczych jest absolutnie niezbędna. Aby uniknąć nieporozumień i nauczyć się rozpoznawać poszczególne dodatki do żywności, warto zgłębić wiedzę na temat najważniejszych z nich i dowiedzieć się, w jaki sposób oddziałują na organizm człowieka. Pora więc ustalić, które składniki żywności są bezpieczne dla naszego zdrowia, a których lepiej unikać.

Chemiczne dodatki do żywności – co warto o nich wiedzieć?

Zagęstniki, stabilizatory, emulgatory to konserwanty żywności, które są obecne w zdecydowanej większości produktów spożywczych. Ich całkowite wyeliminowanie z jadłospisu jest bardzo trudne, jednak przy odrobinie chęci i elementarnej wiedzy na temat ich działania można unikać tych, które są dla zdrowia najmniej bezpieczne. Pomimo tego, że nazwy poszczególnych dodatków żywności dla wielu osób brzmią niezwykle tajemniczo, tak naprawdę te najbardziej popularne można podzielić na trzy podstawowe kategorie.

Pierwszą stanowią emulgatory spożywcze. Do ich zadań należy podtrzymanie lub stworzenie jednolitej konsystencji dwóch lub więcej różnych substancji, z których powstaje dany produkt. Dla przykładu, wodę i olej za sprawą emulgatorów można zamienić w serek topiony lub margarynę. Lista tworzonych za ich pośrednictwem produktów spożywczych jest naprawdę długa, trudno się temu jednak dziwić biorąc pod uwagę fakt, jaką rolę odgrywają emulgatory w żywności. Produkty, do produkcji których są one wykorzystywane to wędliny i przetwory mięsne, majonezy, sosy, dżemy. Najczęściej używanym emulgatorem są żółtka jaj.

Druga grupa najpopularniejszych dodatków żywności to stabilizatory spożywcze. Zgodnie z nazwą, odpowiadają za nadanie i zachowanie odpowiedniej struktury produktu. Ostatnią grupą są zagęstniki spożywcze będące pęczniejącymi pod wpływem wody związkami żelującymi, odpowiedzialnymi za lepkość i konsystencję artykułów spożywczych. Oprócz nich w składzie artykułów spożywczych bardzo często występują barwniki do żywności, które odpowiadają za odpowiedni kolor produktu.

Szkodliwe i nieszkodliwe dodatki żywności

Wiele dodatków żywności jest zupełnie bezpiecznych dla zdrowia człowieka, jednak w produktach spożywczych dostępnych w sklepach można znaleźć również takie, które spożywane w dużych ilościach mogą obniżać nasze samopoczucie i zakłócać pracę organizmu – między innymi kwas alginowy i jego pochodne, stearyniany i polisorbaty, guma celulozowa. Dlatego warto dogłębnie zapoznać się z nimi i nauczyć odczytywać symbole, które widnieją na etykietach artykułów spożywczych. Nie można natomiast dać się zupełnie porwać mitom, które powstały na ich temat.

Nawet te dodatki, które mogą w nieznaczny sposób zaburzać pracę naszego organizmu, spełniają wszystkie zalecane normy, a poszczególne produkty spożywcze zawierają ich minimalne ilości. Nie może więc być mowy o tym, aby którykolwiek z dodatków poważnie zaszkodził naszemu zdrowiu, oczywiście pod warunkiem, że nie spożywamy nadmiernych ilości artykułów spożywczych, w których znalazły swoje zastosowanie (np. żywność mocno przetworzona).

Jeżeli do spożywania tego typu produktów podejdziemy z rozsądkiem i umiarem, nie musimy obawiać się o to, że stan naszego zdrowia pod wpływem ich działania drastycznie się pogorszy. Oczywiście nie ulega wątpliwości, że im mniej sztucznych dodatków znajduje się w spożywanej przez nas żywności, tym lepiej dla naszego samopoczucia. Ze względu na to, że ich obecności w produktach spożywczych praktycznie nie sposób wyeliminować, warto w ich spożywaniu zachować po prostu zdrową równowagę.

1 968

Tylko u nas!

Dodaj komentarz