Zdrowa i pyszna zawartość koszyka piknikowego – przygotuj dietetyczny prowiant

spec. Anna Głowacka (dyplomowany dietetyk):

Co prawda majówka już dawno za nami, ale ciepłe, wakacyjne dni również zachęcają do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Jedni spędzają czas wolny aktywnie, uprawiając sporty, wspinając się na góry, a inni wolą posiedzieć na trawie w towarzystwie przyjaciół. Miło, jeśli takim wypadom towarzyszą przygotowane wcześniej pyszności. Tylko co zrobić, aby te pyszności nie weszły nam później w biodra? Jak ustrzec się tłustych grillowanych mięs i białej bułki z majonezem?

Podstawowe zasady lunchu w plenerze

Na początku trzeba pamiętać o tym, aby nasze piknikowe dania nie były zbyt skomplikowane w przygotowaniu. Pamiętajmy, że jesteśmy w plenerze i nie zawsze jest gdzie wygodnie i cieniutko pokroić szynkę czy spożyć coś, do czego zjedzenia są potrzebne sztućce. Postawmy raczej na jedzenie rękami (tak jedzone potrawy często smakują dużo lepiej!), albo ograniczmy się do zwykłego plastikowego widelca i łyżki.
Nie zabierajmy również ze sobą niczego co w transporcie może się roztopić, przesiąknąć czy pokruszyć. Zadbajmy o wygląd naszego koszyka, a zrobimy wrażenie nie tylko smakiem, ale i perfekcyjnym wyglądem naszego pikniku.
Poniżej przedstawiam pomysły na dania, które oczarują każdego i nie wyrządzą szkód naszej figurze.

Owocowe szaszłyki

Szaszłyki zazwyczaj kojarzą nam się z tłustym mięsem nawiniętym na patyk, zgrillowanym i polanym ketchupem. Ale czemu właściwie nie zrobić szaszłyków z owoców czy nawet warzyw? Tym bardziej, że takie cuda potrafią wyglądać naprawdę obłędnie!
W domu pokrój w dość dużą kostkę kiwi, ananas (może być ten z puszki) i mandarynkę/pomarańcz. Przygotuj również i umyj czarne winogrona, borówki i maliny. Na długie patyki szaszłykowe nabijaj po kolei malinę, mandarynkę, ananas, kiwi, borówkę i winogrono. Takie piękne tęczowe przekąski owiń filią aluminiową i poukładaj w plastikowym pudełku. Tak zapakowane, nie rozpadną się aż do miejsca piknikowania.

Surowe warzywa z dipem

Niezastąpionym dodatkiem do wszelkiego rodzaju imprez z jedzeniem w tle są surowe warzywa pokrojone w słupki z dodatkiem różnego rodzaju dipów.

Tutaj możliwości są niewyczerpane. Z warzyw możemy wykorzystać dosłownie wszystko co nam przyjdzie do głowy: marchew, seler naciowy, surowy brokuł, surowy burak (który smakuje równie dobrze, albo nawet lepiej niż po ugotowaniu), rzodkiewkę, ogórka zarówno zielonego, jak i konserwowego i wiele, wiele innych, na które akurat mamy ochotę.

Co do przygotowania sosów, również mamy ogromną dowolność. Nie ograniczajmy się do kupionego w markecie majonezu i ketchupu. Stwórzmy swój własny, niepowtarzalny sos. Możemy do niego użyć jogurtu naturalnego, musztardy, koperku i mieszanki ziół, albo bardziej zaszaleć.

Sos tzatziki

Składniki:

  • 1 ogórek gruntowy
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • ¼ szklanki liści mięty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórka niebyt dokładnie obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. Dodać posiekany szczypiorek i miętę. Doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem winnym. Wymieszać.

Dip marchewkowo-pomarańczowy

Składniki:

  • 3 marchewki obrane i starte na dużych oczkach
  • Sok i starta skórka z 2 pomarańczy
  • 1-2 łyżek soku z cytryny
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • Kilka liści świeżej bazylii
  • ½ łyżeczki chilli
  • kilka kropli sosu tabasco
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włóż marchewki, cebulę, sok i skórkę z pomarańczy. Zagotuj i duś na małym ogniu 8-10min aż warzywa zmiękną.
  2. Po ostudzeniu przełóż do miseczki i zblenduj.
  3. Dodaj jogurt, liście bazylii, sok z cytryny, sos Tabasco, chilli, sól i pieprz.

Kanapki ponad wszystko

Nieodłącznym towarzyszem wszelkiego rodzaju wypraw są nieśmiertelne kanapki. Lecz nie patrzmy na nie tylko jak na złożone pajdy białego chleba z kawałkiem szynki i sera.

Zróbmy z nich pięknie wyglądającą przekąskę piknikową!

Wystarczy zamiast białego krojonego chleba, kupić żytnie paluchy, pół bagietki czy nawet coraz częściej dostępne pełnoziarniste bułki paryskie. Do przekrojonej wzdłuż bułki, włóżmy kilka ładnych plasterków chudej drobiowej szynki, kilka plastrów żółtego sera light, liście sałaty, rukoli i szpinaku. Zamiast masła, możemy użyć wcześniej przygotowanego dipu.

Złóżmy dwie części bułki i zawińmy w papier pergaminowy, który następnie zwiążemy lnianym bądź bawełnianym sznurkiem. Przy podawaniu przygotowaną kanapkę należy kroić ukośnie w plastry o grubości mniej więcej 2-2,5cm. Warzywa, takie jak pomidorki koktajlowe czy paprykę, które zazwyczaj wkładamy do kanapki, podajmy oddzielnie. Unikniemy tym sposobem nieestetycznego rozmoknięcia bułki w transporcie.

Wędlinę można zastąpić plastrami pieczonego wcześniej mięsa: kurczaka, indyka, lub wołowiny (polędwicy, rostbefu).

Mięso też lubi pikniki!

Nie zapominajmy również o tych, którzy nie wyobrażają sobie wypadu poza miasto bez odpowiedniego zapasu mięsiwa. Przygotujmy coś również dla nich.
Polędwiczka wieprzowa faszerowana jajecznicą.

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
  • sól i pieprz
  • przyprawa do mięsa
  • 3 jajka
  • pęczek szczypioru

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczkę rozbić mniej więcej na prostokąt i zasypać przyprawami z jednej i drugiej strony. Usmażyć na sztywno jajecznicę ze szczypiorkiem na maśle.
  2. Wyłożyć jajecznicę wzdłuż polędwicy, zwinąć i zawinąć ściśle w folię aluminiową. Włożyć do pieca na mniej więcej 1h.
  3. Po przestygnięciu przepakować w nowy kawałek folii.
  4. Na pikniku kroić ostrym nożem w ukośne plastry o grubości 2,5-3 cm.

Smacznego!
Udanej wyprawy!

285

Tylko u nas!

Dodaj komentarz