
Nadeszła wiosna, czas w którym każdy z nas wraca do siebie po długim okresie jesieni i zimy. Nasze ciała są zmęczone i rozleniwione z powodu wielu miesięcy chłodu. Budzimy się z zimowego snu spragnieni promieni słonecznych, ruchu na świeżym powietrzu i witamin. Po czasie tłustych, świątecznych potraw i słodyczy podjadanych w zimowe wieczory nadchodzi pora, kiedy marzymy o czymś lekkim, kolorowym, pachnącym i pysznym. Poniżej prezentujemy kilka przepisów na pyszne i zdrowe wiosenne sałatki, które zapewnią Wam bogactwo witamin i dobre samopoczucie!
Sałatka z kurczakiem i pomarańczą
Niezwykle smaczna i pełna witamin, oraz białka sałatka przywodząca na myśl letnie dni i plażę w tropikach. Jeśli jej spróbujesz będziesz się zajadać już zawsze!
- pierś kurczaka
- roszponka
- 1 pomarańcza
- jogurt naturalny lub jogurt grecki
- 1-2 ząbki czosnku
- kilka pomidorków cherry
- przyprawa do kurczaka
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Roszponkę wyłóż na durszlak, opłucz i włóż do miski.
- Pierś kurczaka pokrój na małe cząstki, dopraw solą i przyprawą do kurczaka, podsmaż na małej ilości oliwy. Poczekaj aż przestygnie.
- Cztery łyżki jogurtu naturalnego wlej do szklanki lub miseczki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
- Pomarańczę obierz i pokrój w cząstki.
- Pomidorki cherry przekrój na połówki.
- Kurczaka, pomarańczę i pomidory dodaj do roszponki, wszystko polej sosem.
Sałatka z rzodkiewką i serem feta
Ta propozycja jest nie tylko opcją sycącą, ale też pełną smaku. Rzodkiewki mają działanie bakteriobójcze i wspomagają procesy trawienne. Warto więc po nie sięgnąć, by oczyścić organizm po zimie!
- duży zielony ogórek
- pęczek rzodkiewek
- 30 g sera feta
- kiełki lucerny
- ocet jabłkowy
- miód
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Ogórka myjemy i kroimy w półksiężyce, podobnie rzodkiewki (na pół i w plasterki). Łączymy ze sobą.
- Fetę kroimy w kostkę. Dodajemy do ogórka i rzodkiewki.
- Dwie łyżki oliwy z oliwek łączymy z dwiema łyżkami octu jabłkowego, dodajemy jedną łyżkę miodu, dodać sól ii pieprz.
- Polać sałatkę sosem, na wierzch wyłożyć kiełki lucerny.
Sałatka z granatem i szarpaną wieprzowiną
Pyszna odświeżająca sałatka, której absolutnie musisz spróbować, ponieważ mięta w niej zawarta oczyści Twój organizm z toksyn i sprawi, że poczujesz, że zima naprawdę się skończyła.
- sałata karbowana
- szarpana wieprzowina
- granat
- świeża mięta
Przygotowanie:
- Sałatę wykładamy na stosunkowo płaskie naczynie.
- Szarpaną wieprzowinę układamy na sałacie.
- Na kompozycję wysypujemy nasiona granatu z jednej połowy owocu.
- Całość posypujemy posiekanymi listkami świeżej mięty.
- Z drugiej połowy granatu wyciskamy sok i polewamy nim sałatkę.
Sałatka a’la Tabuleh z ciecierzycą
Nasza wersja libańskiej sałatki o nazwie Tabuleh, w której kaszę kuskus zastąpiliśmy cieciorką.
- szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 2 pęczki pietruszki (bez łodyg)
- 2 łyżki kolendry
- 1 czerwona cebula
- 3 dymki
- 1 pomidor
- 100 ml soku z cytryny
- 1 zielony ogórek
Przygotowanie
- Wszystkie warzywa kroimy bardzo drobno.
- Dodajemy cieciorkę.
- Przyprawiamy i mieszamy.
Jedzcie na zdrowie. Smacznego!