

Wracasz zmęczony do domu, wchodzisz do kuchni, otwierasz lodówkę i stajesz twarzą w twarz z pytaniem: „Co na obiad?”. Skomponowanie zdrowego posiłku, który nasyci w chwili, gdy metabolizm jest najbardziej rozpędzony, może przysporzyć nie lada kłopotu. Na szczęście poniżej znajdziesz zdrowe przepisy, które pomogą Ci wybrnąć z tej sytuacji!
Tak jak z posiłkami do pracy, nie zawsze dokładnie wiemy jak przygotować obiad, aby był zgodny z zasadami zdrowego żywienia. A nawet jak wiemy jak to zrobić i znamy zasady na pamięć, to nie zawsze mamy pomysł na coś innego, coś nowego, coś pomysłowego. Uporczywie szukamy w internecie nowych przepisów na takie „COŚ”, ale po kilku bezowocnych próbach, zazwyczaj…robimy to co zwykle.
Dziś, pomogę wszystkim poszukiwaczom i podsunę kilka nowych, interesujących, a przede wszystkim zdrowych pomysłów na obiad.
Zupa z pora z porowymi makaronikami
Do przygotowania samej zupy potrzebne są:
- 100 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 400 g pora
- 100 g selera
- 300 g ziemniaków
- 20 g masła 82% tłuszczu
- 1l wywaru warzywnego
- ½ łyżeczki świeżego tymianku
- 2 listki laurowe
- natka pietruszki
- 50 ml śmietany lub gęstego jogurtu
Sposób przygotowania:
- Na cienkie plastry pokrój cebulę, czosnek, pora i selera, a ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Wszystkie warzywa oprócz ziemniaków podsmaż na maśle przez ok 10-15 min.
- Do podsmażonych warzyw dodaj bulion warzywny i surowe ziemniaki. Wszystko zagotuj.
- Dodaj zioła i zmniejsz temperature. Przykryj garnek i duś pod przykryciem przez ok 15 min.
- Po tym czasie, wyjmij liście laurowe i ostudź zupę. Po ostygnięciu zblenduj.
Porowe makaroniki:
- Pozostałe zielone części pora dokładnie umyj i pokrój/porwij w długie paseczki.
- Paseczki zamarynuj w oliwie z ziołami i papryczką chilli przez ok 20 min. pod przykryciem.
- Uformuj ładne gniazdka i zawiń je w folie aluminiową.
- Piecz przez 20 min. w temp. Ok 180-200 st. Nie przejmuj się jak gniazdka lekko się przypieką.
- Nakładaj na talerz zupę z makaronikami, jogurtem i posiekaną natką pietruszki.
Mniam…
Łosoś pieczony w sosie musztardowo-koperkowym
Składniki:
- świeży lub mrożony łosoś
- oliwa z oliwek
- jogurt naturalny
- musztarda dijon
- koperek świeży
- cytryna
- rozmaryn
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Łososia zamarynuj w oliwie z dodatkiem rozmarynu, ziół prowansalskich i otartej skórki z cytryny ok 20min. Jeżeli masz łososia mrożonego, najpierw pozbądz się lodu.
- Rozłóż rybę w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą z ziołami i obłóż plasterkami cytryny i piecz pod przykryciem przez ok 15-20 min w temp. 180 stopni.
- Po tym czasie rybę odkryć i piec jeszcze przez 10 min w temp 200 stopni.
Sos:
- Wymieszaj musztardę dijon z jogurtem w proporcjach 2:1, dodaj posiekany świeży koperek, sok z połówki cytryny, rozmaryn, sól i pieprz do smaku.
- Łososia można polać już na talerzu sosem bądź polać przy pieczeniu, po odkryciu ryby. Jak wyżej zapiekać ok. 10 min w temp ok 200 stopni.
A czym byłby pyszny obiad bez przystawki? Oto ona:
Tatar z bakłażana:
Składniki:
- bakłażan 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- dojrzałe awokado ½ sztuki
- ogórek konserwowy 1 sztuka
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- Bakłażana zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku przez 30 min. w temp. 180 stopni.
- Po tym czasie wyjmij go z pieca, rozwiń i poczekaj aż przestygnie.
- Rozkrój na pół i delikatnie, nie uszkadzając skórki, wyjmij z niego miąższ.
- Cebulkę i ogórka pokrój w drobną kostkę.
- Awokado rozkrój na pół i z połówki wyjmij miąższ. Rozdrobnij widelcem na papkę, dodaj sok z cytryny, aby nie ściemniał.
- Wszystko wymieszaj ze sobą dodając oliwę, sól i pieprz.
- Podawaj jak klasyczny tatar.
Surówka z selera i mango
Składniki:
- 400 g selera
- ½ mango
- 25g orzechów włoskich
- 50g suszonej żurawiny
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka miodu
- sok z ½ cytryny
- pieprz, sól
- zielenina np. roszponka i szpinak
Sposób przygotowania:
- Seler obierz i pokrój w plastry, a następnie w cienutkie paseczki (lub zatrzyj na tarce jarzynowej).
- Obierz mango. Miąższ oddziel od pestki i pokrój w kostkę.
- Olej wymieszaj z sokiem z cytryny i miodem. Posól i dodaj pieprz.
- Posiekaj orzechy włoskie i żurawinę następnie wymieszaj z selerem, mango, przygotowanym dressingiem i zieleniną.
- Odstaw na 30 min.
- Podawaj schłodzoną.
Faszerowana cukinia
Składniki:
- 1 cukinia
- 2 pomidory
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- 200g pieczarek
- 300g mielonego drobiowego mięsa
- 50g żółtego sera light
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyj, przekrój na pół wzdłuż i wydrąż pestki.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę.
- Paprykę umyj i pokrój w cieniutkie paseczki.
- Pieczarki umyj i pokrój na ćwiartki.
- Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Następnie dodaj mięso i duś razem ok. 15 min.
- Pozostałe warzywa dodaj do mięsa i cebuli.
- Duś pod przykryciem do miękkości. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
- Przygotowanym farszem, nafaszeruj wydrążoną cukinię, posyp startym żółtym serem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 30-40 min., a właściwie do zrumienienia się sera.
Może nie są to pomysły na szybki obiad, ale na pewno na zdrowe obiady pełne smaku i wartości odżywczych. Jeżeli interesuje Cię dietetyczny obiad na szybko zasięgnij więcej inspiracji z naszego działu Przepisy!
Smacznego!