
Chiny to ojczyzna herbaty. W kraju tym odkryto ją ok. 5 000 lat temu, dziś nikt nie wyobraża sobie gospodarstwa domowego bez tego aromatycznego i jedynego w swoim rodzaju napoju. Na szczęście coraz częściej mówi się także o dobroczynnym wpływie na nasz organizm herbaty sporządzanej z suszonych liści i pączków krzewu rodzaju Camelia.
Coraz bardziej popularne staje się podkreślanie właściwości leczniczych herbaty, nazywanej „eliksirem młodości XXI wieku”. Sukces tego napoju to nie tylko niepowtarzalny aromat, lecz także obecność w nim kofeiny – pobudzającej i stymulującej ludzki umysł. Jeśli dodać do tego silne właściwości antyoksydacyjne, redukujące ryzyko występowania chorób serca, układu krążenia, układu nerwowego, a nawet chorób nowotworowych, nic dziwnego, że spożywanie herbaty jest wręcz przez wielu lekarzy zalecane.
Według statystyk człowiek najchętniej sięga po herbatę czarną, konsumowaną w dużych ilościach w Europie, USA czy Indiach. Tuż za nią, jeśli chodzi o spożycie, plasuje się zielona herbata, pijana głównie w krajach azjatyckich. Choć najchętniej sięgamy po herbatę ekspresową, najbardziej cenimy jednak smak tej liściastej, zaparzanej w specjalnym czajniczku.
CO KRYJE SIĘ W LIŚCIACH ZIELONEJ HERBATY?
W skład liści zarówno czarnej, jak i zielonej herbaty wchodzą w głównej mierze polifenole z grupy katechin, nadające jej cierpki smak i ściągające właściwości. Najaktywniejszym związkiem polifenolowym jest galusan epigalokatechiny, (ECGC), wykazujący kilkunastokrotnie większe zdolności antyoksydacyjne od witaminy C. W skład herbaty, poza polifenolami, wchodzą również flawonoidy, kwasy fenolowe oraz pochodne kwasu kawowego. Warto jednak pamiętać, że liczba związków w dużej mierze zależy od gatunku herbaty, klimatu, warunków uprawy oraz procesów produkcyjnych.
NAJWAŻNIEJSZE WŁAŚCIWOŚCI ZIELONEJ HERBATY
- Pobudza metabolizm, a co za tym idzie działa korzystnie na redukcję tkanki tłuszczowej
- Posiada właściwości przeciwmiażdżycowe oraz przeciwnowotworowe
- Przyczynia się do obniżania całkowitego poziomu cholesterolu we krwi i podnosi poziom „dobrego” HDL
- Ma działanie regulujące poziom cukru we krwi
- Ma także działanie obniżające ciśnienie tętnicze
- Pełni również funkcję ochronną wątroby