
Kawa to bodaj jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, zaś jego walory smakowe oraz efekt działania od setek lat mają bardzo duże grono zwolenników. Choćby ze względu na kojarzenie z nią życia towarzyskiego.
Kawę pozyskuje się poprzez palenie zielonych ziaren kawowca. Dzięki temu otrzymywany napój jest bardzo aromatyczny, ma unikalny smak, który jednych przyciąga, innych zaś odstrasza. Okazuje się jednak, że według najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie medycznym New England Journal of Medicine picie kawy może korzystnie wpływać na… wydłużenie ludzkiej egzystencji!
Kwas chlorogenowy – co to takiego?
Kwas chlorogenowy to organiczny związek z grupy polifenoli, naturalnie występujący w zielonej kawie. Zaliczany jest on do grupy mocnych przeciwutleniaczy, dzięki któremu w ludzkim organizmie likwidowane mogą być szkodliwe wolne rodniki.
Rośliny zawierające kwas chlorogenowy to m.in.:
- zielona kawa
- suszone śliwki
- owoce kakaowca,
- głóg,
- pokrzywa
Współcześnie porusza się kwestię związaną z zaniechaniem palenia ziaren kawy, aby zachować w nich większe stężenie kwasu chlorogenowego. Okazuje się bowiem, że przynależność do grupy mocnych przeciwutleniaczy to jedynie jedna z wielu właściwości tego kwasu. Mówi się, że przyczynia się od również do obniżania wchłaniania cukru i zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę. Jak jest w przypadku jego wpływu na tkankę tłuszczową w organizmie ludzkim?
Jednym z pierwszych eksperymentów wykonanych na jednostkach ludzkich była praca Thoma z 2007 roku. Na czym polegał? Osobom otyłym, które zgłosiły wcześniej chęć uczestnictwa, podawano każdego dnia przez 12 tygodni albo 11 g zielonej kawy lub 11 g czarnej kawy instant. Wyniki dały pomysłodawcy do myślenia: otóż w grupie zielonej kawy waga poddanych eksperymentowi ochotników obniżyła się o 5,4 kg, zaś w grupie czarnej kawy tylko o 1,7 kg. Co więcej, ochotnicy z pierwszej grupy utracili aż 3,6 kg tłuszczu, z kolei z grupy spożywającej czarną kawę tylko 0,7 kg tłuszczu.
Badanie przeprowadzone w styczniu 2012 r. przez J. Vinsona i współautorów z Uniwersytety w Scranton jest powszechnie uważane za jedno z najbardziej intrygujących, odbiło się bowiem w mediach szerokim echem. Przeprowadzono je na grupie 16 osób (po 8. przedstawicieli każdej płci) w wieku między 22 – 46 lat. Czas trwania eksperymentu wynosił 22 tygodnie. W jego trakcie sprawdzano wagę uczestników, BMI, procentowy udział tkanki tłuszczowej, a także tętno oraz ciśnienie.
Wszyscy poddani eksperymentowi zmagali się z nadwagą. Stąd powzięcie ważnych środków: zadbano o to, by uczestnicy nie spożywali aż na pół roku przed badaniem żadnych medykamentów, które mogłyby wpłynąć na ich masę ciała. Badani zostali podzieleni na III grupy (2 x6 osób i 1×4 osoby). Każdemu z uczestników przez następujące po sobie 22 tygodnie podawano placebo: 700 mg ekstraktu z zielonej kawy lub 1050 mg ekstraktu zielonej kawy. Każda z trzech grup przyjmowała je w różnej kolejności przez 6 tygodni. Między dawkami stosowano przerwy wypłukujące, które miały zapewniać całkowite usunięcie preparatu z organizmu.
Wykres 1. Przedstawia zmiany w masie ciała u 16 osób z nadwagą w 3 grupach w ciągu 22 tygodni.
Pomiary mające zobiektywizować wyniki wykonywano sześciokrotnie podczas trwania całego badania. Co więcej, po każdym etapie przyjmowania przez pacjentów preparatu następował etap wypłukiwania. Wyniki zostały zamieszczone na powyższym wykresie. Każda linia od punktu do punktu odpowiada jednej z grup, w legendzie określona jest kolejność przyjmowania preparatów przy czym: HD – odnosi się do wysokiej dawki ekstraktu zielonej kawy, LD – to wskaźnik niskiej dawki ekstraktu zielonej kawy, PL – to z kolei placebo, a WO – okres wypłukiwania.
Wyniki powyższego badania jednoznacznie wskazują na utratę wagi w trakcie przyjmowania ekstraktu z zielonej kawy. Z wykresu można także odczytać różnice w utracie masy ciała w zależności od przyjmowanej dawki. Wnioski niemal identyczne wyciągnięto również ze zmian parametrów, takich jak BMI oraz procentowa zawartość tkanki tłuszczowej. Co ciekawe, u żadnego badanego nie stwierdzono wystąpienia skutków ubocznych.
Gdzie można kupić zieloną kawę?
W preparaty z zieloną kawą najlepiej zaopatrzyć się w aptece. Pamiętajmy jednak o konieczności zwracania uwagi na standaryzowanie ekstraktu z nasion zielonej kawy na kwas chlorogenowy (ACG) oraz występowanie w nim jeszcze innych składników, przyczyniających się do lepszego i szybszego przebiegu procesu odchudzania, takich jak chrom, będący gwarantem utrzymania optymalnego poziomu glukozy we krwi, czy też ekstrakt guarany, zawierający kofeinę i wspomagający utrzymanie metabolizmu tłuszczów, dzięki czemu bierze czynny udział w kontroli wagi ciała oraz korzystnie wpływa na przyrost sił witalnych i kondycję psychofizyczną.