

Lato w końcu przyszło! Dzień trwa ¾ doby, temperatury sięgają zenitu i jedyne, na co mamy ochotę, to leżeć na trawie i patrzeć w niebo. Ale zaraz, zaraz! Przecież coś trzeba jeść. Najlepiej warzywa, bo w taki upał nic innego poza nimi i lodami nie przechodzi przez gardło. No dobrze, warzywa to znów z parowaru? A może zupę? nie, zupa jest gorąca, a tu i tak upał…
Zupa nie musi być na gorąco!
Zapewne większość z nas jadła kiedyś chłodnik z półek sklepowych i nie za dobrze go wspomina gdyż często bywa bez smaku, za słony, a warzyw w nim brak.
Jak zwykle wyciągam pomocną dłoń i pokażę, jak zrobić pyszne, zdrowe, sycące, orzeźwiające, niskokaloryczne i ponadto proste chłodniki! Tu liczba mnoga, ponieważ pomysłów na chłodnik jest całe mnóstwo i nie trzeba wyłącznie ograniczać się do jednej wersji na burakach, choć taki przepis też podam, ponieważ nie każdy wie, jak zrobić dobry chłodnik z botwinki.
Różowy chłodnik litewski
Składniki:
- ok. ½ kg botwinki wraz z buraczkami
- 1 l bulionu warzywnego lub zimnej wody
- 250 ml kefiru
- 250ml maślanki
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- Pęczek rzodkiewek
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Botwinkę dokładnie umyć, posiekać razem z buraczkami, które wcześniej obieramy.
- Bulion zagotować, osolić i wrzucić do niego buraczki.
- Gotować przez ok 5 min.
- Po tym czasie wrzucić liście botwinki i gotować jeszcze ok 2 min.
- Ostudzić i schłodzić.
- Po schłodzeniu dodać maślankę, kefir, jogurt.
- Doprawić sokiem z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem.
- Dodać posiekaną rzodkiewkę, szczypiorek i natkę.
- W razie potrzeby wstawić do lodówki.
Chłodnik z awokado i ogórków + ogórkowa salsa
Składniki:
- 600 g zielonego ogórka + 1 średni do salsy
- 2 duże dojrzałe awokado
- 700 ml gęstego jogurtu greckiego
- 2 cytryny
- 1 mała łyżeczka zielonego curry lub wasabi (dodajemy więcej jeżeli lubimy na ostro)
- 2 łyżki płynnego miodu
- sól, pieprz
- ½ dojrzałego melona
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- po jednej łyżce świeżych siekanych ziół: mięty, werbeny, melisy lub cytrynowego tymianku.
Sposób przygotowania:
- Ogórki obieramy, wyjmujemy pestki i kroimy w drobną kostkę.
- Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, lekko rozgniatamy i miksujemy razem z ogórkiem.
- Dodajemy jogurt.
- W trakcie miksowania dodajemy po łyżce sok z jednej cytryny, zielone curry, jedną łyżkę miodu i doprawiamy solą.
- Wstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy salsę
- Ogórka obieramy grubo ze skóry. Tę „skórkę” kroimy w kostkę, a wraz z nią, w taką samą kostkę kroimy melon.
- Z oleju, jednej łyżki miodu, soli i soku z drugiej cytryny ukręcamy sos. Z nim łączymy melona, ogórka i świeże zioła.
- Wylewamy chłodnik do miseczek i dekorujemy salsą.
Chłodnik z pomidorów czyli Gazpacho
Składniki:
- 1kg dojrzałych pomidorów
- 1 czerwona papryka bez nasion
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki octu winnego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 2 kromki białego chleba bez skórki
- sól, pieprz
- do przybrania: drobno pokrojone ½ zielonego ogórka, ½ czerwonej cebuli, ½ zielonej papryki
Sposób przygotowania:
- Chleb podsusz przez 5-7 min w rozgrzanym piekarniku, następnie rozkrusz go na mniejsze kawałki.
- Pomidory pokrój na ćwiartki i wykrój z nich gniazda i zmiksuj razem z czerwoną papryką, pokruszonym chlebem i oliwą na gładki krem.
- Dodaj 100-150 ml zimnej wody, dokładnie wymieszaj do zadowalającej konsystencji.
- Dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem winnym do smaku.
- Zupę wstaw na 3 h do lodówki. Po upływie czasu przelej do miseczek, przybierz pokrojonymi warzywami i kostką lodu.
Chłodnik z rzodkiewki
Składniki:
- 12 rzodkiewek
- Natka pietruszki
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 szklanki zsiadłego mleka
- 1 zielony ogórek
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
- Rzodkiew umyć i pokroić w kostkę. Ogórka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
- Zsiadłe mleko i jogurt wymieszać ze sobą na jednolitą masę i wycisnąć do niej czosnek.
- Dodać rzodkiewkę i ogórka.
- Przelać do szklanek i podawać z natką pietruszki lub cienkim posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem.
Chłodnik ze szpinaku z fetą
Składniki:
- 50 dag szpinaku
- 50 dag gęstego jogurtu greckiego
- ½ szklanki bulionu warzywnego
- 10 dag twardej fety
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz cayenne
- sól i pieprz czarny
Sposób przygotowania:
- Szpinak dokładnie umyj, odsącz z nadmiaru wody, posiekaj i podsmaż lekko razem z czosnkiem na oliwie z oliwek. Następnie zalej bulionem i zagotuj pod przykryciem przez ok 10 min.
- Dopraw solą, pieprzem i pieprzem cayenne.
- Zupę po ostygnięciu zmiksuj na gładki krem, połącz z jogurtem i wstaw do lodówki. Podawaj z kilkoma kostkami sera feta.
SMACZNEGO!!!