
Wszyscy od czasu do czasu lubimy zjeść hamburgera, jednak w niektórych przypadkach naprawdę warto się powstrzymać.
Hamburgery to nie jest zabójstwo jedynie dla naszej sylwetki. Jednym z najniebezpieczniejszych składników tych niezdrowych przekąsek jest sól. Nie tyle sól sama w sobie, ile jej ogromne ilości. Naukowcy z kilku krajów przeprowadzili eksperyment i zbadali zawartość soli w hamburgerach różnych narodowości. Przyglądali się fast foodom z Australii, Kanady, Nowej Zelandii, Francji, Wielkiej Brytanii i USA. Okazało się, że Kanada i USA nie mają sobie równych, jeśli chodzi o sprzedaż przesolonych hamburgerów. W 100 g przysmaku z Kanady znaleziono 2,5 razy więcej soli niż w takiej samej ilości produktu z Wielkiej Brytanii. Nie oznacza to, że w innych państwach hamburgery można pochłaniać bezkarnie – przetworzona żywność tego typu jest zawsze i wszędzie szkodliwa.