
Uprawianie sportu na płaszczyźnie zawodowej jak i amatorskiej związane jest nie tylko z trudem, wysiłkiem fizycznym i samozaparciem, ale także z ogromną samodyscypliną, która oprócz regularności treningów dotyczy sposobu życia oraz diety. Dopiero połączenie wszystkich tych czynników pozwala osiągać sukcesy w wybranej dziedzinie sportu. Aby móc cieszyć się zadowalającymi wynikami, do swojego jadłospisu warto włączyć produkty zapewniające optymalne ilości energii niezbędnej w czasie treningu oraz usprawniające proces regeneracji mięśni zmęczonych podejmowanym wysiłkiem. Spróbujmy zatem ustalić, jaka dieta dla sportowca będzie najlepsza i co warto wiedzieć na temat ogólnych zasad żywienia sportowców.
Dobra dieta dla sportowca
Dieta sportowca przede wszystkim powinna być odpowiednio opracowana, w sposób indywidualnie dopasowany do potrzeb każdej osoby. Podczas przygotowywania codziennego jadłospisu koniecznie należy uwzględnić kilka podstawowych czynników. Wśród nich musi się znaleźć rodzaj uprawianego sportu, stopień zaawansowania treningów, czas, w którym zajmujemy się sportem (czy jesteśmy początkującymi sportowcami, czy też zajmujemy się sportem od wielu lat), płeć oraz wiek.
Jedzenie dla sportowców przede wszystkim powinno być zbilansowane. Oprócz produktów z wysoką zawartością białka oraz węglowodanów, takich jak mięso i jego produkty, ryby, pieczywo pełnoziarniste, kasze i makarony, prawidłowo opracowana dieta powinna także zawierać duże ilości warzyw i owoców, które wykazują właściwości odkwaszające i posiadają duże ilości witamin oraz minerałów. Jako przekąski pomiędzy poszczególnymi posiłkami najlepiej sprawdzają się suszone owoce oraz orzechy.
Nawet jednak najbardziej zbilansowaną dietę warto uzupełnić o witaminy dla sportowców w postaci suplementów dla sportowców, ponieważ nie zawsze organizm jest w stanie przyswoić ich odpowiednią ilość ze spożywanych produktów. Z myślą o szczególnych potrzebach sportowców przygotowywane są też specjalne odżywki. Tego typu odżywki dla sportowców można dostosować do indywidualnych potrzeb organizmu oraz uprawianej dyscypliny.
Zasady odżywiania
Oprócz właściwej diety sportowcy powinni również pamiętać o ogólnych zasadach odżywiania. Należy do nich nie tylko jakość posiłków, ale także częstotliwość ich spożywania dostosowana do godzin poszczególnych treningów. Zasadniczo przyjmuje się, że optymalna ilość spożywanych w ciągu dnia posiłków to 4 – 7 posiłków ( trzy z nich powinny być obfite, pozostałe nieco mniejsze) spożywanych w odstępach około 3 – 4 godzinnych. Przy czym dla osób zajmujących się sportem wyczynowym najlepszą opcją będzie 7 – 8 posiłków w czasie dni wypełnionych treningami, natomiast w pozostałe 5 – 6 posiłków.
Śniadanie powinno być spożywane na dwie godziny przed pierwszym treningiem, nie później niż 30 minut po przebudzeniu, a kolacja na około 2- 3 godziny przed snem. Ważne, aby posiłki były spożywane po upływie około godziny po zakończeniu treningu. Owoce, najlepiej w surowej postaci, powinny być dodatkiem do śniadania i obiadu. Ponadto nie można zapomnieć o odpowiednim nawadnianiu organizmu. Istotne, aby napoje były wypijane w małych ilościach, w krótkich odstępach czasowych. Oprócz wody zaleca się picie napojów izotonicznych, wzbogaconych w elektrolity, które tracone są przez organizm wraz z potem w czasie intensywnych treningów.
Warto pamiętać, że żadne odżywki sportowe nie są w stanie zagwarantować takiego wsparcia dla organizmu, jak właśnie odpowiednie ilości elektrolitów. Należy natomiast wystrzegać się słodkich napojów gazowanych, zbyt dużej ilości tłuszczy i żywności przetworzonej, które wbrew pozorom nie dostarczają dużych dawek energii, a są jedynie źródłem tzw. pustych kalorii. Warto ograniczyć ilość kawy i herbaty oraz alkoholu i zastąpić je świeżo wyciskanymi sokami owocowymi i warzywnymi.